5 redenen waarom tussen Sinterklaas en Kerst het beste moment van het jaar is om te gaan beleggen

Natuurlijk kunt u op elk moment een beleggingsrekening openen. Of het nu gaat om het opbouwen van vermogen voor als u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, of voor het plan om over 10 jaar ein-de-lijk die prachtige wereldreis te gaan maken. Wist u echter dat de periode tussen Sinterklaas en Kerst (nu dus!) het allerbeste moment is om ook daadwerkelijk te starten met beleggen?

Er zijn vijf perspectieven van waaruit we dat beredeneren.

1) Een heldere geest!    
Het goed organiseren van uw financiële toekomst vereist een heldere geest. Élke euro is immers een euro. Zo tegen het einde van het jaar neemt bij de meeste mensen de drukte op het werk af (minder stress, de laatste deadlines zijn voorbij!) en krijgt men letterlijk de tijd en de ruimte om goed na te denken over wat verstandige keuzes zijn op financieel vlak.

Ná Sinterklaas komen de meeste mensen dus weer ‘op adem’: een ideaal moment om goed beargumenteerd die beleggingsrekening te openen . Dat is namelijk iets wat je niet snel en vluchtig tussen de bedrijven door doet. Het gaat namelijk om geld. Úw geld!

2) Inzicht in jaar- en reserveringsruimte 
In december hebben de meeste mensen wel een beeld hoe het financieel is gelopen in de afgelopen twaalf maanden. Vooral ondernemers en ZZP’ers weten hoe ze hebben gedraaid. En, of ze euro’s over hebben die ze verstandig willen wegzetten (lees: beleggen).

Als het goed is weet iedereen dus ook alles rondom de eigen jaar- en reserveringsruimte. Men weet hoeveel euro’s fiscaal gunstig kunnen worden gestort op een beleggingsrekening. (lees: u betaalt over dit jaar minder belasting!)

Belangrijke tip: doe die storting uiterlijk vóór 31 december 2022.

3)  Dertiende maand
Veel mensen ontvangen in december een kerstbonus, een dertiende maand, een eindejaarsgratificatie of een leuke winstuitkering van het bedrijf waar ze werken. Prachtig! Gefeliciteerd! Van al die extra euro’s kunt u veel leuke dingen doen.

Maar u kunt het geld ook opzij zetten voor later. Dat doet u echter dan wel verstandig. U zet het niet op een spaarrekening, u legt deze euro’s in op een beleggingsrekening. Dat levert op de lange termijn veel meer op!

4)  Leuk om als kado te geven!
Hoe leuk is het om de (klein)kinderen eindelijk eens een écht leuk Kerstkado te geven? Dus, waar ze concreet iets aan hebben voor later. Juist ja! We hebben het over het openen van een beleggingsrekening! Dat kunt u voor hen regelen! Misschien kunt u zelfs de belofte doen om elk jaar – zo rond de Kerstperiode – daar op bij te storten waardoor het vermogen van uw (klein)kind langzaam groeit tot meer.

Als het u aan ons vraagt: het openen van een beleggingsrekening voor uw (klein)kind(eren) is véél leuker dan het geven van een waardebon van Bol.com, de Mediamarkt, Netflix, de Gamma of de Intertoys. (en alle andere soortgelijke opties die u zou kunnen bedenken). Enfin, u begrijpt wat we bedoelen!

5) Wijzigingen per 1 januari
Vaak zijn er op 1 januari wijzigingen in wet- en regelgeving op financieel vlak. Dat kan vaak een reden zijn om juist nog vóór 31 december een afgewogen besluit te nemen waardoor u nog profiteert van het ‘regime’ van (in dit geval) 2022.

De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat er ten aanzien van de regels rondom beleggen geen grote wijzigingen zijn.

Het enige is dat de jaarruimte per 1 januari groter wordt. U mag dus méér aan aftrekruimte benutten per 1 januari 2023. Ook wordt de inhaaltermijn (de reserveringsruimte) van zeven naar tien jaar verlengd. Prima maatregelen.

Echter, deze verruiming voor 2023 hoeft niet te betekenen dat u niet zou moeten willen profiteren van de ruimte die er nú in 2022 ook al volop is. (zie perspectief 2 in dit blog).

Wij wensen u een ontspannen decembermaand toe met goede afgewogen financiële besluiten!

PS – Check in december meteen de lijfrentes die u elders hebt lopen én die misschien vervallen. Ook daarover dient u een verstandig besluit te nemen.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.