6 vroege eindejaartips

1) Jaarruimte
Veel mensen weten helaas niet dat ze minder inkomstenbelasting hoeven te betalen als ze een individueel pensioenpotje opbouwen. Wij besteden daar nu graag aandacht aan omdat u nog vóór 31 december van dit jaar een besluit kunt nemen.

Het bedrag dat u elk jaar op deze wijze ‘fiscaal vrij’ mag storten ten behoeve van uw pensioen, is geheel afhankelijk van uw inkomen nu. De Belastingdienst heeft overigens wel een maximum gesteld. Vraag uw accountant of boekhouder eens of hij/zij de zgn. ‘Fiscale Jaarruimte’ voor u wilt berekenen. Of kijk eens op onze website, waar een tool staat, om die berekening zelf te maken.

U hebt nu nog ruim de tijd om te beslissen, want als u voor uzelf dit jaar nog een fiscaal voordeel wilt creëren, dan moet u dat vóór 31 december geregeld hebben. Uiterlijk op Oudejaarsdag dient u dus uw pensioenbetaling te hebben gedaan. Wilt u daarvoor nog een fiscaal geblokkeerde rekening open, start dan nu al.


2) Reserveringsruimte
Bouwde u in de afgelopen jaren minder pensioen op dan van de overheid mag? En gebruikte u uw jaarruimte niet of niet helemaal? Dan mag u de overgebleven ruimte alsnog gebruiken om uw pensioen aan te vullen. Dit mag tot 7 jaar terug, dit heet reserveringsruimte.

Vraag uw accountant of boekhouder eens wat uw Jaarruimte was in het jaar 2013. Of kijk eens op de website van de Belastingdienst, waar een tool staat, om die berekening zelf te maken.

Dát bedrag uit 2013 is nu heel belangrijk geworden; u kunt namelijk nog vóór 31 december dát bedrag fiscaal aftrekbaar maken als u nu stort voor uw pensioen. Uiteraard mag u ook meerdere Reserveringsruimtes tegelijk benutten ten behoeve van het opbouwen van uw pensioen. Alles vanaf 2013.

Let op: vanaf 1 januari 2021 kunt u géén gebruik meer maken van het mogelijk misgelopen fiscale voordeel in 2013. Vanaf dát moment is het jaar 2014 het verste jaar in het verleden waar nog een fiscaal voordeel uit mag worden gehaald.

U begrijpt het ongetwijfeld na het lezen van dit blog: bij Dexxi zijn er volop mogelijkheden om op deze wijze fiscaalgunstig manier uw pensioen op te bouwen.


3) Check uw lijfrentepolis!
De rente staat op dit moment historisch laag en voorlopig verwacht geen enkele deskundige of analist dat de rente op korte termijn weer flink gaat stijgen. Sterker nog: er zijn goed onderbouwde analyses dat de spaarrente pas op z’n vroegst weer over 10 jaar gaat stijgen. Het gevolg is dat die premiespaarpot van uw lijfrente nauwelijks, of niet (!), groeit. Zonde, zo lijkt ons.

Onze tip: overleg eens met uw boekhouder, uw financieel adviseur of accountant, of degene die voor u de belastingen verzorgt, hoe u dit kunt ondervangen. Wij zijn er van overtuigd dat u zult concluderen dat een traditionele lijfrente geen zoden meer aan de dijk zet. Eigenlijk is dat nog ‘zachtjes’ uitgedrukt.

Maar, er is een alternatief. U kunt bijvoorbeeld denken aan een lijfrenterekening. Het verschil tussen een ‘gewone’ lijfrente en een lijfrenterekening is vrij eenvoudig: bij de eerste wordt de hoogte van de uiteindelijke uitkering bepaald door de inleg en de rentestanden. Bij de tweede wordt de hoogte van de uiteindelijke uitkering bepaald door de inleg én het behaalde beleggingsresultaat.

Het is (dus!) tijd om in de mapjes te duiken!


4) Vraag om (hogere) voorlopige aanslag 2020
Weet u nu al dat u over dit jaar belasting zult moeten bijbetalen, bijvoorbeeld omdat u partneralimentatie ontvangt of omdat u inkomen of pensioen van meerdere instanties ontvangt of omdat uw vermogen op 1 januari 2020 door een schenking of erfenis hoger is dan voorheen? Vraag de Belastingdienst dan om een voorlopige aanslag.

Heeft u al een voorlopige aanslag gekregen, check dan of die niet te laag is en pas ’m zo nodig aan! De Belastingdienst stuurt binnen 6 tot 8 weken bericht als u over 2020 een voorlopige aanslag aanvraagt (of wijzigt). Dient u uw aanvraag vóór 1 november in, dan kunt u de aanslag vóór 1 januari betalen en dat scheelt meteen weer belasting in box 3 voor volgend jaar!

Aanvragen of wijzigingen kan door in te loggen op www.belastingdienst.nl. Hier vindt u meer informatie. U kunt nog geen voorlopige aanlag voor 2021 aanvragen.


5) Groenfondsen
Beleggen in erkende groenfondsen levert belastingvoordeel op! Maar omdat in het najaar een fiscaal gedreven run op groene beleggingen ontstaat, waardoor groenfondsen hun deuren al in november (of nog eerder!) sluiten, krijgt u deze eindejaarstip van ons nu al. Het bedrag van de vrijstelling in box 3 ligt rond de € 60.000 per partner. Door deze vrijstelling en de extra heffingskorting van 0,7% over het vrijgestelde vermogen, is het fiscale voordeel over uw groene belegging 1,24% tot 2,38%. Dit is aanzienlijk meer dan de rente die u ontvangt op een spaarrekening. U hoeft hiervoor niet het hele jaar belegd te blijven, maar kunt u in januari alweer uitstappen.


6) Bijbaantje? Vraag belastinggeld terug!
Studenten met een bijbaantje of een stagevergoeding waarover loonheffing is ingehouden, doen er goed aan om te checken of ze geld terug kunnen krijgen van de Belastingdienst. Veel studenten hebben bijvoorbeeld recht op een belastingteruggaaf om de simpele reden dat ze in aanmerking komen voor belastingkorting. Maar er moet wel aangifte worden gedaan: dat is echt de enige manier om erachter te komen of er geen geld blijft liggen.

In 2020 is het nog mogelijk aangifte te doen over de jaren 2015, 2016, 2017, 2018 en 2019.