Als u over 2019 minder belasting wilt betalen…

December is feestmaand. December is pakjesmaand. Maar… december is ook de maand waarin u belangrijke financiële beslissingen kunt (moet!) nemen. De deadline is 31 december. In diverse andere blogs schreven we er ook al over. Bijvoorbeeld dit blog: benut nu nog uw fiscale voordeel!

De vraag die we opwerpen in dit blog, speelt in op uw intrinsieke wens: u wilt minder belasting betalen over 2019, toch?

Wel… die mogelijkheden zijn er. Volop zelfs.

Enkele van die mogelijkheden zijn bovendien gebaseerd op interessante bepalingen uit wet- en regelgeving. Anders gezegd: zelfs de fiscus (!) biedt u dus mooie kansen om uiteindelijk minder belasting te hoeven betalen!

Leuker kunnen ze het daar dus wél maken!

Belasting over spaargeld
Voor de meeste mensen zal gelden, dat ze de hoogte van hun vermogen in box 3 in ieder geval zo laag mogelijk willen houden. Want, over spaargeld betaal je (helaas) nog steeds belasting. Even in cijfers: voor alleenstaanden geldt een belastingvrij (spaar)bedrag van 30.360 euro. Voor (fiscale) partners is dit: 60.720 euro.

Kort geleden spraken we Mark en Liza. Een leuk stel. Ze zijn getrouwd, allebei 34 jaar en ze wonen in Bergambacht. Mark en Liza zijn niet in de financiële sector werkzaam maar ze zijn wel heel bewust bezig met hun financiën. (Zoals het hoort!)

Ze vinden het leuk om hun praktische financiële tips met u te delen.

  1. Ga pensioensparen.
    “Veel mensen hebben een pensioentekort. Het is slim om te kijken of je dit jaar nog fiscale ruimte hebt,” zegt Liza. “Niet alleen omdat je een belastingvoordeel hebt, maar ook omdat je dan het eigen vermogen in box 3 vermindert. Extra voor je pensioen sparen is heel interessant omdat je de storting mag aftrekken van je aangifte inkomstenbelasting. Je hebt dus niet alleen een box3-voordeel maar óók een extra aftrekpost! Twee vliegen in één klap!” (*)
  2. Betaal de premie ziektekostenverzekering van 2020 vooruit.
    “December is uiteraard ook de maand dat iedereen zich aan het (her)oriënteren is op de ziektekostenverzekering voor het volgend jaar,” legt Mark uit. “Wel, als die keuze is gemaakt, kies er dan voor om de premie voor een heel jaar vooruit te betalen. Praktisch alle verzekeraars geven daarop een korting. Dus, dat is veel voordeliger dan de gespreide maandelijkse betaling. Voor ons – als koppel – scheelt dit op jaarbasis al bijna 4.000 euro. Die wordt dus in mindering gebracht op onze box 3. Het resultaat? We betalen daardoor minder belasting!”
  3. Doe dit jaar nog grote aankopen.
    “Het doen van een grote aankoop – bijvoorbeeld een nieuwe keuken, of wellicht zelfs een auto – is per definitie gunstig voor het verminderen van uw vermogen in box 3,” zo vertelt Liza. “Mark en ik hebben besloten om nog dit jaar een nieuwe auto aan te schaffen. Onze huidige auto is 5 jaar oud en het is tijd voor een nieuwe. We kijken er naar uit; onze nieuwe auto wordt geleverd meteen in de week na Kerst.”

(*) Bereken meteen uw fiscale voordeel als u gaat beleggen ten behoeve van uw eigen pensioenopbouw!

U hebt niet zo veel spaargeld zoals Mark en Liza?
Mark en Liza benadrukken dat deze tips niet uitsluitend gelden voor ‘mensen met veel spaargeld’.

“We snappen uiteraard dat niet iedereen 30.360 euro of méér op zijn rekening heeft staan. Maar tóch zijn deze tips nuttig ook voor mensen met minder spaargeld. Bekijk het eens in het kader van pensioenopbouw: heel veel mensen bouwen niet of niet voldoende pensioen op. Het is verstandig om hier een start mee te maken. Je weet immers nooit hoe de toekomst er uit ziet. Weliswaar heeft iedereen recht op AOW, maar is dat voldoende?”

“En, blijft de AOW bestaan? Stelt u zich toch eens voor dat de regering de AOW ooit afschaft. Hoe fijn is het dan niet als u een eigen appeltje voor de dorst hebt opgebouwd.”

“Beleggen voor je pensioen is daarom een optie. Bovendien kunt u al instappen vanaf slechts 1.000 euro. Daarna is er géén inlegverplichting meer!”

Mark haakt hier op in: “En als je geen fiscale ruimte hebt, dan is het verstandig om ‘gewoon’ te gaan beleggen. Dat levert op termijn meer op dan sparen.”

“Wij doen beide, want ‘gewoon’ beleggen biedt ook voordelen. U kunt zelf uw eigen geld op elk moment aan de beleggingsportefeuille onttrekken als u het plots nodig hebt.”

“Beleggen een ver-van-uw-bed-show? Welnee… iedereen kan beleggen!”

Dank aan Mark en Liza voor de leuke en nuttige tips. We hopen ze volgend jaar – eind 2020 – weer te mogen strikken voor nieuwe aanbevelingen!

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.