Als u uw vakantiegeld nog niet hebt uitgegeven…

Het is nu begin juli 2020. Als het goed is hebben de meeste werknemers van Nederland intussen hun vakantiegeld ontvangen. Hopelijk u ook!

We weten dat velen onder u altijd reikhalzend uitkijken naar deze periode juist vanwege dat vakantiegeld. Ja, eerlijk is eerlijk, zo erkennen we meteen: voor nog té veel Nederlanders is het vakantiegeld (helaas) ook dé redding om de dagelijkse rekeningen te kunnen betalen en financiële achterstanden in te lopen. Gelukkig zijn er daarentegen ook veel Nederlanders die deze extra euro’s absoluut aan iets leuks willen én kunnen besteden, zoals de vakantie. Of, de tuin. Of, een nieuwe fiets.

Maar ja… we zitten wel in het jaar 2020. Het meest bizarre jaar sinds de Tweede Wereldoorlog. De wereld staat volledig op z’n kop.

We hebben het uiteraard over het Coronavirus.

Precies daarom is het nog maar de vraag of het ontvangen vakantiegeld daadwerkelijk aan vakantie zal worden uitgegeven. Veel mensen zijn (terecht!) afwachtend.

Maar wat dan?
We zijn in dit blog dan ook aanbeland bij de vraag die ongetwijfeld nu ook bij u opkomt: wat kan ik dán doen met dat vakantiegeld? Welke slimme andere keuze kan ik maken?

Uiteraard kunt u het bedrag op een spaarrekening stallen maar dat zet geen zoden aan de dijk. We nemen immers aan dat u intussen wel weet dat de rente nagenoeg 0% is en dat u daardoor eigenlijk inteert op de waarde van dat vermogen.

Wellicht wordt slim beleggen een optie. Zeker als u op de korte termijn geen specifieke plannen hebt voor die extra ontvangen euro’s van nu. Beleggen is in de afgelopen jaren bovendien eenvoudig en toegankelijk geworden. Iedereen kan beleggen! U hoeft ook geen diepgaande kennis te hebben van de aandelen- en obligatiemarkten en als u niet zou weten wat een ETF is, dan maakt dat ook niet uit.

Het openen van een beleggingsrekening is zelfs in een paar muisklikken geregeld, u kiest een risicoprofiel, natuurlijk bepaalt u uw beleggingshorizon en u stort de beschikbare euro’s op deze rekening. Zo simpel is het.

Lange termijn
Natuurlijk is het wel zo dat beleggen altijd gaat om de lange termijn. Er zijn steeds meer mensen in Nederland die zelf hun pensioen opbouwen door te beleggen. Dat wordt overigens in Nederland zelfs fiscaal gestimuleerd. De inleg voor uw pensioen, mag u aftrekken van uw aangifte inkomstenbelasting!

Daarnaast is er recentelijk nog een andere grote ontwikkeling: het opbouwen van een goed pensioenfondsen wordt steeds onzekerder. Kortom, genoeg redenen voor u om te overwegen om uw vakantiegeld – of een deel daarvan – nuttig te investeren in de toekomst.

Uw eigen toekomst!

Daarmee zeggen we overigens niet dat u nu niets van die vakantie-euro’s in Nederland zou mogen uitgeven. Pak dat terrasje als de zon schijnt! Of, doe een weekendje Drenthe of Zeeland. We leven immers in een prachtig land met mooie en soms nog verborgen hotspots.

Maar… pak wel uw kans als u concludeert dat u uw vakantiegeld niet of niet volledig zult uitgeven. Omarm nu het credo: iedereen is een belegger!

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.