Als wij het kunnen, dan kan iedereen het

Kent u Denise en Freek nog? Een klein jaar geleden hadden de twee een interessante discussie met elkaar aan de keukentafel. Het stel heeft twee kinderen die ooit zullen gaan studeren. Freek en Denise vroegen zich toen af hoe ze de studiekosten van hun kinderen in de toekomst gaan betalen. (Help! Mijn kinderen gaan studeren!)

Ze namen het besluit te gaan beleggen om in ieder geval de kans te vergroten dat ze over een jaar of acht, als de oudste hopelijk naar de Universiteit of Hogeschool gaat, méér middelen hebben om de dan gekozen studie te kunnen betalen.

Ja, het was best wel spannend om voor de eerste keer de stap naar het beleggen te maken, zo erkent Denise meteen. “Het voelt altijd wat onwennig als je je geld ergens wegzet terwijl je niet precies weet hoe het zal lopen.”

Over dit eerste jaar als beleggers is het echtpaar echter meer dan tevreden. Ze zagen het in de eerste weken van januari ook al in het nieuws. Vrijwel alle beleggers en financiële instellingen meldden een rendement dat wezenlijk veel hoger was dan het rendement bij gewoon sparen.

Offensief beleggen   
En dan is ‘wezenlijk veel hoger’ beslist geen understatement. Freek en Denise hadden een jaar geleden besloten – na goed overleg met elkaar – om te kiezen voor een offensief profiel. Dat leverde bij Dexxi, zo bleek aan het eind van 2016, een rendement op van ruim 11%. Denise moet lachen. “Dat noemen we dus met recht ‘wezenlijk veel hoger’!”

Maar het tweetal weet dat het natuurlijk om de lange termijn gaat.

“We zijn gestart met beleggen omdat we onze kinderen niet met een studieschuld willen opzadelen als zij aan hun werkcarrière beginnen. Pas als de oudste naar de Universiteit of Hogeschool gaat, willen we het geld opnemen zodat we de studiekosten kunnen voldoen en zodat onze kinderen niet hoeven te lenen.”

Vinger aan de pols
“Maar tot het zo ver is, kan er nog veel gebeuren. We houden echter goed vinger aan de pols. Nu zien we geen reden om ons profiel bij te stellen maar het is wel leuk om minstens één keer per maand even in te loggen op de site van Dexxi om te zien wat er gebeurt.”

“In één oogopslag zien we hoe ons vermogen zich ontwikkelt,” legt Denise uit. “Ik ben geen financieel genie maar dit is goed te begrijpen. Het maakt het keuzeproces makkelijk.”

Freek: “Ja, wij zijn zeer tevreden. En ik zeg ook eerlijk dat ik het credo van Dexxi met heel mijn hart ondersteun: ‘Iedereen kan beleggen’.”

“Want, als wij het kunnen, dan kan iedereen het!”