Beleggen als Student

Sparen? In je studietijd kom je daar nauwelijks aan toe. Je bent al blij als je aan het eind van de maand niet in de rode cijfers staat. Toch zijn er dingen waar je voor wilt sparen, óók als student.

Helaas, de spaarrente is op dit moment niet bepaald hoog. Daarom stellen steeds meer mensen zich de vraag of het niet beter is om te gaan beleggen in plaats van sparen.

Beleggen kan voor jou een mogelijkheid zijn om wat extra vermogen op te bouwen. Bijvoorbeeld om later wat extra geld achter de hand te hebben of voor een bijzonder doel zoals een wereldreis of studie in het buitenland.

Beleggen kan een goed alternatief zijn voor sparen, maar de risico’s bij beleggen zijn hoger. Ga dus alleen beleggen met geld dat je kunt missen, zet niet te hoog in en pas op voor valkuilen.

Als student goedkoop geld lenen en hiermee beleggen?
Voor veel studenten is geld lenen noodzakelijk om de studietijd door te komen. Een nieuwe trend onder studenten is om extra geld te lenen bij DUO in verband met de lage rente die over het geleende geld betaald moet worden. Zij zien het als ‘gratis geld’.

Veel studenten lenen dus extra. Er zijn ook studenten die het geld overboeken naar een beleggingsrekening. Dat is behoorlijk risicovol. Je kunt namelijk beter beleggen met geld dat je kunt missen, bijvoorbeeld spaargeld dat je al hebt. Ga dus liever niet met geleend geld aan de slag.

BUX is ‘vet’, speculeren met virtueel geld
Een nieuwe en populaire manier van beleggen gericht op studenten is BUX. Met FunBUX kun je beleggen met virtueel geld. Er zijn ook BUX Battles, dit is een game waarbij je de strijd aangaat met je vrienden om te zien wie de beste beurshandelaar is. Het grappige aan FunBux is dat je aan de slag gaat met beleggen op echte beurzen, maar je vermogen loopt geen risico.

Echter, diegene die als gebruiker echt geld investeert (seriousBUX), moet zorgen dat de risico’s hiervan heel goed begrepen worden. “BUX is geen lange termijn beleggen, BUX is speculeren op de korte termijn” aldus Nick Bortot, de grote baas van BUX.

FunBUX lijkt echt ‘vet’ en misschien zelfs wel een educatief spel, maar beleggen is geen speculeren. Beleggen doe je voor de lange termijn op een doordachte manier, net als sparen.

Beleggen als student?
Hoeveel jij het beste kunt inleggen per maand is gekoppeld aan jouw persoonlijke situatie. Ben je veel geld kwijt aan je studie? Krijg je nog maandelijks geld van je ouders? Heb je maandelijks vaste lasten en hoeveel houd je over na aftrek van al deze vaste lasten om opzij te kunnen leggen?

De beste manier is door iedere maand een bedrag apart te zetten, je bouwt dan een reserve op. Je kunt dit zelf regelen of door een automatische opdracht in te stellen bij je bankrekening. Bij zo’n automatische opdracht wordt periodiek een bepaald bedrag naar je beleggingsrekening overgeboekt.

Het automatisch regelen heeft als grootste voordeel dat je zeker weet dat je iedere maand een bedrag inlegt. En als je wilt weten hoe het gaat met jouw beleggingen, dan kun je dat heel eenvoudig 24/7 bekijken op je mobiel, iPad of laptop.

Ben jij student en wil je beleggen? Dexxi zorgt voor de juiste balans!