‘Bestemming bereikt!’

Steeds meer mensen in Nederland kiezen er voor om te beleggen. Sterker nog: jongeren weten niet eens wat ‘sparen’ is. Voor hen geldt zelfs: beleggen is de gewoonste zaak van de wereld. Toch is er een groot aantal mensen dat nog niet de stap heeft gezet en daarmee sparen liet voor wat het was. Juist voor die ‘twijfelaars’ is dit blog geschreven, want we presenteren u hier een verrassend inzicht: beleggen is nét als autorijden.

Eindbestemming
Als u aan het stuur zit en van A naar B rijdt, dan hebt u een inschatting hoe laat u aankomt in B. U weet echter ook dat die verwachte aankomsttijd – op uw navigatie – altijd een schatting is. Want soms kan het op de weg onverwacht tegenzitten. De ene keer is er om onverklaarbare redenen een file, de andere keer is er een omleiding. Of plots is daar die niet-voorspelde onweersbui die vertraging oplevert.

Zo is het ook met de beurskoersen. Soms gaat het wat sneller. Soms wat langzamer. Maar u gaat altijd vooruit.

Op een geheel ander moment rijdt u echter zélf gewoon wat langzamer omdat u simpelweg geen zin hebt om keihard te racen. Immers, haastige spoed is zelden goed!

Kort samengevat, waar u de vorige keer bijvoorbeeld 1 uur en 20 minuten deed over de afstand tussen A en B, zo moet u er een volgende keer 1 uur 45 minuten voor uittrekken. Ooit deed u er op een goede dag slechts een uurtje over. De resultaten uit het verleden zijn uiteindelijk geen garantie voor de toekomst. Maar… u arriveerde altijd wel op uw eindbestemming, plek B.

Er is echter nóg een belangrijke gelijkenis…

Regie
Nét als in de auto zit u zélf aan het stuur als u belegt. Als automobilist hebt u immers de regie over alles. Bijvoorbeeld over de snelheid. Als u er voor kiest om wat sneller te rijden dan gewenst op het traject tussen A en B, dan is dat een keuze die u zelf maakt. Prima toch?

Maar óók hebt u de regie over alles wat er in de wagen zélf gebeurt. Wel of niet de airconditioning aan? Wel of niet luisteren naar muziek? Of toch liever een podcast opzetten? Wel of geen broodje eten tijdens het rijden? Of, besluit u om tussen A en B handsfree dat zakelijke telefoontje te plegen via bluetooth?

U bent de baas.

Zo is het ook met beleggen.

Beschouw daarom het opzij zetten van wat euro’s op een beleggingsrekening als een (auto)rit op weg naar meer vermogen (bijvoorbeeld voor de opbouw van uw pensioen of een aanvulling daarop) of misschien wel als een appeltje voor de dorst voor die wereldreis die u ooit wilt maken. Maar de eindbestemming kan ook zijn dat u een potje met (meer) euro’s wilt bezitten voor als uw kinderen gaan studeren.

Het zijn uw euro’s.

Het is uw geld.

Dus, het is altijd uw keuze.

U bepaalt wat uw eindbestemming is.

U bepaalt wanneer u die bereikt wilt hebben.

En, het is aan u om te bepalen welk ‘risico’ u neemt.

Conclusie: er is maar één die aan het stuur zit.

U!

En ja… eerlijk is eerlijk… heel soms zet u uw auto in de achteruit, omdat het niet anders kan. Maar daarna is het weer met volle gas naar voren.

Het eindresultaat?

Jawel: ‘Bestemming bereikt!’

TIP:

Download het e-book ‘Indexbeleggen’. Daarin leggen we op een toegankelijke wijze uit hoe beleggen bij Dexxi werkt, hoe u volledig eigen regie houdt en hoe u zelf slim van A naar B reist.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.