Een kleine 12 maanden geleden zaten we in collectieve lockdowns, het coronavirus waarde rond én we werden in Nederland geconfronteerd met een zeer hoge inflatie. Het jaar 2022 was turbulent. En, dan drukken we ons nog zacht uit. Maar hoe zit het met 2023? Wederom veel turbulentie? Het zou zomaar kunnen. Niet alle zorgen zullen namelijk verdwijnen…
In dit blog bespreken we de belangrijkste financiële uitdaging waar gewone Nederlanders zich in het nieuwe jaar óók ongerust over zullen maken. Tevens beantwoorden we de vraag: is het mogelijk om die zorgen weg te nemen?
(Spoiler alert: ja, dat kan!)
We hebben het over uw pensioen(opbouw)
Zo op het oog een saai onderwerp maar niets is minder waar, zeker als u er achter komt dat u als individueel persoon daar invloed op kunt uitoefenen. ‘Niets doen’ is geen optie meer. Dit leidt namelijk gegarandeerd tot méér zorgen, zelfs als úw pensioendatum nog heel ver weg is.
(Beste jongeren van Nederland: doorlezen dus! We hebben dit blog ook voor jullie geschreven.)
Fatsoenlijk doorleven
De meeste mensen hebben in 2022 met argusogen en gefronste wenkbrauwen de gecompliceerde pensioendebatten in politiek Den Haag gevolgd. Eenvoudig is het niet. Sterker nog: zelfs accountants en pensioendeskundigen vinden het ook zéér ingewikkeld!
Maar eigenlijk moeten we het onszelf ook niet té moeilijk maken. Lees bijvoorbeeld deze open brief eens. Zo ingewikkeld hoeft het immers niet te zijn. Toch vroegen veel gewone Nederlanders zich in 2022 af: Heb ik – als ik de pensioengerechtigde leeftijd heb bereikt – nog wel een inkomen om fatsoenlijk te kunnen doorleven?’
Het is een terechte vraag.
Natuurlijk hoeft niet iedereen een succesvolle pensionado te worden (met gezellig winterappartement in Marbella), maar na uw zevenenzestigste wil u wél de dagelijkse boodschappen kunnen blijven betalen, af en toe een leuk uitstapje kunnen maken en ‘zonder al te veel hoeven nadenken’ ook een spontaan kadootje voor de kleinkinderen kunnen kopen.
U weet echter ook: de AOW is geen vetpot. Maar u hebt ook begrepen dat het opbouwen van vermogen voor de oude dag steeds meer een eigen verantwoordelijkheid wordt in Nederland.
Maar ja, hoe vult u die eigen verantwoordelijkheid dan in?
Het antwoord is eenvoudig: Open een pensioenrekening.
Op die rekening bouwt u vermogen op voor later. U denkt nu misschien: ‘Ik kan dit toch ook op een spaarrekening doen? Waarom zo ingewikkeld?’
Wel, u zou inderdaad op uw spaarrekening kunnen proberen op te bouwen, maar dat is gedoemd te mislukken want de rente die u ontvangt is nagenoeg 0 (nul). En… uw geld wordt elk jaar minder waard door de inflatie. U teert dus in op uw vermogen! Sparen is dan ook geen optie meer. Daarom: beleggen. Op de lange termijn levert dit meer rendement op. Daar zijn praktisch alle financieel deskundigen het over eens.
Het mooie is bovendien dat u uw inleg op zo’n pensioenrekening mag aftrekken bij uw aangifte inkomstenbelasting. U hebt dus een fiscaal voordeel! Beschouw dit als een keurige beloning van de overheid omdat u uw verantwoordelijkheid voor later neemt.
Let op: u ontvangt dat opgebouwde vermogen op die beleggingsrekening wel pas op het moment als u de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. U zet uw euro’s dus tot die tijd vast. Uiteraard is dat geen probleem voor u want… het doel was immers: iets opbouwen voor later. Om fatsoenlijk te kunnen doorleven, om later de dagelijkse boodschappen te kunnen blijven betalen, leuke uitstapjes te kunnen plannen én ook spontaan iets voor de kleinkinderen te betekenen als die er tegen die tijd zijn. We zeiden het al eerder.
En als u geen fiscale ruimte heeft, dan is het verstandig om ‘gewoon’ te gaan beleggen.
Het leven als gepensioneerde in Nederland is dus uiteindelijk zo slecht nog niet. Geen zorgen voor morgen!
Maar…. u bent wél zélf aan zet!
Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.