De kerst komt snel dichterbij. Enkele tips.

Het einde van het jaar nadert. Niet alleen weer de hoogste tijd om een paar dagen, of misschien wel twee weken lekker vrij te zijn en dan weer fris en fruitig aan 2018 te beginnen, maar het einde van het jaar vraagt traditioneel om een aantal belangrijke beslissingen. Bijvoorbeeld over uw geld.

Precies daarom hebben we voor u een lijstje gemaakt dat antwoord geeft op de vraag wat u aan het eind van het jaar zou kunnen doen met het geld dat u ‘over’ hebt.

Dus, we hebben het over de euro’s die u niet direct nodig hebt.

1.) Extra aflossen op uw huis? (met nieuwsalert!)
Veel mensen kiezen ervoor – met name de mensen die een aflossingsvrije hypotheek op hun woning hebben – om aan het eind van het jaar extra af te lossen. Dat is niet alleen verstandig voor de vermogensafbouw in box 3, zeker als u meer dan 25.000 euro op uw spaar- en/of bankrekening hebt staan. Immers, boven 25.000 euro (50.000 euro voor fiscale partners) moet u belasting betalen over dat vermogen. Maar door extra af te lossen anticipeert u tevens heel slim op lagere woonlasten in de toekomst, dus op het moment dat de hypotheek afloopt.

Tóch geven we meteen een ‘alert’ bij deze tip. U hebt het misschien in het nieuws gelezen; het nieuwe kabinet is aangetreden en wil de Wet Hillen mogelijk afschaffen.

Dit betekent heel concreet dat mensen die hun hele huis hebben afgelost tóch moeten gaan betalen voor woningbezit. Veel politieke partijen én veel Nederlanders zijn het daar niet mee eens. Het is daardoor een afweging geworden om het extra aflossen op uw woning nog eens kritisch te beschouwen.

Met het geld dat u over hebt kunt u dus wellicht iets anders doen?

2.) Betaal in 2017 de zorgverzekering voor 2018
Gemiddeld genomen kost een zorgverzekering tussen de 1500 euro en 2200 euro per persoon per jaar. Uiteraard geheel afhankelijk van welke zorgverzekeraar u kiest. Onze tip: als u geld over hebt, betaal de premie nog in dit jaar.

De meeste zorgverzekeraars geven sowieso een korting omdat u in één keer betaalt en niet in twaalf maandelijkse termijnen in het nieuwe jaar. Dat kortingsbedrag is praktisch altijd hoger dan de mogelijk gemiste rente als u in delen betaalt. (De rente is overigens bijna 0%).

Zeker als u méér dan 25.000 euro bezit is de te betalen premie voor de zorgverzekering toch weer een leuke vermindering voor de Box 3 berekening. U betaalt iets minder belasting.

3a.) Schenking aan uw kinderen
Ouders mogen dit jaar belastingvrij 5.320 euro schenken aan hun kinderen. Veel senioren doen dit. En wij zeggen: doen! Dat vinden de kinderen vast leuk en ze zullen u er dankbaar voor zijn.

Maar heb het tegelijkertijd met uw kinderen eens over de mogelijke bestemming van dat geld! Als ze in januari meteen een leuke wereldreis gaan maken dan is het geld vanzelfsprekend goed besteed.

Maar, weten ze nog niet wat ze met dat leuke bedrag willen doen? Wel… ook dan hebben wij voor hen een heel goed idee…

3b.) Schenking aan uw kleinkinderen
Opa en oma kunnen ervoor zorgen dat hun kleinkind een vliegende start heeft tegen de tijd dat hij of zij volwassen is. Een beleggingsrekening is mogelijk één van de beste plaatsen om financiële giften neer te zetten.

Natuurlijk stijgen en dalen beleggingen, in tegenstelling tot sparen, maar op de lange termijn kan beleggen aanzienlijk meer rendement opleveren ten opzichte van de huidige lage rente. U kunt met relatief kleine bedragen voor uw kleinkind een heel mooi bedrag opbouwen.

Start nog dit jaar met de belastingvrije schenking van 2.129 euro (2017) en stort 10 jaar lang 175 euro per maand dan mag uw kleinkind een vermogen verwachten van ruim 31.000 euro na 10 jaar. (bereken het zelf).

4.) Benut uw jaarruimte of reserveringsruimte
Veel Nederlanders hebben een pensioentekort. U heeft een pensioentekort als u minder pensioen opbouwt dan u wettelijk gezien mag opbouwen.

U kunt uw pensioentekort beperken door uw zogenaamde jaarruimte te gebruiken. Bouwde u in de afgelopen jaren minder pensioen op dan van de overheid mag? De jaarruimte die u in de afgelopen 7 jaar niet gebruikte heet reserveringsruimte.

Heeft u fiscale ruimte en dus een pensioentekort? Met Dexxi Pensioen kunt u beleggen voor een aanvulling op uw inkomen of pensioen. U kunt ieder jaar uw jaarruimte gebruiken om fiscaal aantrekkelijk vermogen op te bouwen voor later.

Om uw jaarruimte of reserveringsruimte over 2017 van uw belastbaar inkomen af te kunnen trekken moet u het bedrag uiterlijk ook in 2017 storten.

5.) Lekker op vakantie!
We zeiden het al in de inleiding van dit blog. De meeste Nederlanders zijn vrij tussen Kerst en Oud en Nieuw. Wellicht biedt dat de mogelijkheid om lekker op vakantie te gaan. Dit lijkt ons in ieder geval (ook!) een leuke optie om het geld, dat u niet direct voor andere zaken nodig hebt, aan te besteden.

Als u voor deze optie kiest dan zeggen we meteen: we wensen u vast een prettige vakantie!

6.) Check uw spaarrekening!
Misschien hebt u nog geld op een spaarrekening staan. Wel… onze tip is helder: doe daar iets mee! Want… de rente is nagenoeg 0%. Het geld laten staan op een spaarrekening levert helemaal niets meer op, zeker niet als u de inflatie (en soms ook vermogensbelasting) daar nog in de berekening tegenover zet.

Uw geld wordt met zekerheid minder waard in plaats van meer!

Sparen staat voor zekerheid, maar ook voor weinig rente. Bij beleggen ruilt u een stukje zekerheid in voor een kans op meer rendement. Als u bereid bent meer risico te nemen dan kan beleggen meer opbrengen dan sparen.

Een goed verstaander heeft een half woord nodig, zo vermoeden wij, want ook hier hebben wij (u raadt het al!) een buitengewoon interessante tip voor u.

Iedereen kan beleggen!
Juist, we hebben het over beleggen bij Dexxi.

Probeer het zelf ….