Dit. Is. Ultiem. Geluk. (ik gun u dat ook!)

Al praktisch mijn hele leven ben ik werkzaam in de financiële sector. Ik hou van de dynamiek. Slim en strategisch beleggen is mijn dagelijkse passie. Maar ja: maakt geld gelukkig?

Natuurlijk weet ik dat geld niet alles is. Er zijn immers momenten in het leven dat geld er he-le-maal niet toe doet. Daarbij maakt het niet uit hoe jong of oud u bent. Of u nog een carrièretijger bent of al van een welverdiend pensioen geniet. U begrijpt wat ik bedoel. Maar, het bezit van een beetje geld maakt sommige momenten in het leven wel makkelijker. Zo is het ook weer. Op dat moment ben je dan gelukkiger. Toch?

Dus mijn conclusie: geld maakt in zekere zin gelukkig(er).

Ik realiseerde me dat andermaal een paar weken geleden. Het was zaterdagavond. Met een aantal vrienden gingen we heerlijk uit eten. We kozen voor Loetje in Amsterdam.

Echtpaar
Verderop zat een echtpaar aan een tafeltje. Ik schatte ze een jaar of 70. Misschien net iets ouder. Je kon op de een of andere manier zien dat het aardige mensen waren. Waar dat dan precies uit blijkt, kan ik niet uitleggen. Soms zie je dat gewoon. Ik hoop dat u zich er een voorstelling bij kunt maken.

Ze zaten tegenover elkaar. De ober nam geduldig de bestelling op. Wat is precies wat? Wat wordt precies met dat bedoeld op het menu? Het echtpaar ging zeker niet elke zaterdagavond uit eten en stelde volop vragen. Dit was voor hen inderdaad een onverwacht maar heerlijk zaterdagavond-uitje. Ze toosten met een glas wijn, dat de ober hen al had gebracht.

Wat ik op dat moment dacht?

Dit. Is. Ultiem. Geluk.

Echt.

Zo een fijn, aardig en vriendelijk echtpaar, dat eerder op de avond thuis op de bank besloot dat ze geen zin hadden om te koken en dat het misschien wel een goed idee was om gewoon op de bonnefooi naar een restaurant in de buurt te gaan. En, dat ze zichzelf konden trakteren op een smakelijk diner.

Zo moet het zijn als je met pensioen bent gegaan.

Genieten
Ik heb deze mensen verder helemaal niet gesproken. Ik weet hun achtergronden niet maar ik kan me voorstellen dat ze hun hele leven hard hebben gewerkt. Misschien hebben ze kinderen grootgebracht. Er zijn misschien zelfs al kleinkinderen. Ze zijn helemaal niet ‘loaded met euro’s’ maar toch hebben ze het goed. Ze vallen wat mij betreft dus ook niet in de categorie ‘succesvolle pensionado’s’ die all-over-the-world een huisje hebben of over de hele wereld cruisen.

Uiteraard weet ik ook niet wat voor beslissingen ze eerder in het leven hadden genomen. Waren ze via hun werk bij een pensioenfonds aangesloten? Of, hadden ze zelf zuinig geleefd en regelmatig gespaard? Of zouden ze hebben belegd?

Ik weet het echt niet.

Wat ik wél weet, is dat ik het later zo ook wil; ultiem geluk.

Gewoon – als ik de pensioengerechtigde leeftijd ben gepasseerd – dat ik zo op z’n tijd lekker uit eten kan gaan, dat ik van een goed glas wijn kan genieten en dat ik opga in de ongedwongen gezelligheid van een sfeervol restaurant op een willekeurige zaterdagavond.

Maar linksom of rechtsom: daar heb je tegen die tijd dus wel een klein beetje geld voor nodig. En dus geldt toch het credo: regeren is vooruitzien.

Duco Frie
Managing Partner Dexxi