Een alternatief voor de zilvervloot spaarrekening

Waarschijnlijk kent u de Zilvervloot spaarrekening nog wel. Een initiatief uit de tweede helft van de vorige eeuw van de overheid om jongeren, en ouders, te stimuleren om te sparen voor later. Via de in het leven geroepen Jeugdspaarwet ontvingen jeugdige spaarders op hun 21e levensjaar een premie van 10% bovenop hun spaartegoed. Helaas werd deze aantrekkelijke spaarregeling in 1992 afgeschaft.

En hoewel op dit moment nog altijd enkele banken slim gebruik maken van de naam Zilvervloot spaarrekening, worden de gunstige spaarrendementen uit het verleden niet meer gerealiseerd. Toch is er nog altijd behoefte van ouders, en vooral grootouders, om te sparen voor het rijbewijs, studie of een bijdrage aan het huis van de kinderen. Met de lage rentestanden van vandaag is dat echter geen aantrekkelijk alternatief. Maar wat dan wel?

Een serieus alternatief
Een indexbeleggingsrekening is een serieus alternatief voor de ouderwetse Zilvervlootrekening. Want al kent beleggen een ander risico dan sparen, met inzet van indexfondsen zijn de risico’s door spreiding ook voor traditionele spaarders aanvaardbaar, terwijl het rendement aantrekkelijk is. Bovendien zijn er tal van mogelijkheden om met lage startbedragen te beginnen, eventueel met een extra maandelijkse inleg. Zo kunnen ouders en grootouders op een alternatieve wijze geld ‘sparen’ voor een toekomstdoel van hun kinderen of kleinkinderen. Kortom, een beleggingsrekening is toegankelijk voor bijna iedereen. En zeker niet voorbehouden aan mensen met grote vermogens. Een extra voordeel is dat er eveneens geen verplichtingen zijn. Wilt u stoppen? Dan stopt u.

Voordat u besluit te starten met een beleggingsrekening is het goed te weten wat het doel is van uw belegging? Hoeveel jaren u uw geld wilt en kunt missen? En welke beleggingsrisico’s u wilt nemen?

Er zijn tal van rekentools waarmee u uw doel- en startbedrag kunt invoeren, waar u een aanvullende maandelijkse inleg kunt kiezen en welk risicoprofiel het best bij uw beleggingsdoel past.

Kijk eens geheel vrijblijvend op Dexxi.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.