FiscAlert geeft mooie beoordeling

Natuurlijk kunnen we van onszelf zeggen dat we het goed doen – en dat we prima financiële beleggingsproducten leveren – maar het is vanzelfsprekend nóg leuker als anderen dat doen.

Afgelopen week werden wij beoordeeld door FiscAlert (*), een onafhankelijk platform van beleggingsspecialisten. Tien keer per jaar halen de beleggingsspecialisten van FiscAlert vier financiële producten van de deurmat. Elk product wordt voorzien van een stevig gefundeerde mening, variërend van 1 F tot 5 F’jes.


FiscAlert trekt – wat ons betreft – de enige juiste conclusie. De Direct Ingaande Beleggingslijfrente van Dexxi biedt volop mogelijkheden maar wel uitsluitend voor diegenen bij wie het past.

We krijgen 3F’jes als beoordeling, daar zijn we zeer tevreden mee. Zeker omdat in het betreffende artikel de argumentatie goed is onderbouwd. De auteur heeft een goede en gedegen analyse gemaakt.

Zo constateert de auteur terecht dat de zogenoemde fiscale voortzettingsmogelijkheden bij Dexxi ruim zijn. De uitkeringen onder het oude regime behoren hier ook toe. Daarbij doelen we op die uitkeringen van vóór de brede herwaardering van enkele jaren geleden.

Iets extra’s
Wat wij missen in de beoordeling is de bonus van de jaarlijkse bijtelling bij in leven zijn van de verzekerde: de zgn. ‘negatieve risicopremie’. Inderdaad wordt er bij vooroverlijden van de verzekerde 90% van de waarde uitgekeerd. Maar de genoemde bonus bij in leven zijn, maakt het daarmee ruimschoots goed.

Immers niet alle verzekerden overlijden vóór de einddatum van de verzekering en hebben dus iets extra’s bij in leven zijn!

Beleggingslijfrente
De kern van het artikel is gevormd rondom de vraag óf én hoe u kunt beleggen met lijfrentekapitaal als de feitelijke uitkeringsfase langzamerhand wordt bereikt of zelfs al is bereikt.

Dit is gezien de huidige rentestand géén onlogische vraag: beleggen is immers anno nu vaak de meest relevante optie omdat een ‘gewone spaarrekening’ feitelijk niets meer oplevert.

Wanneer u wilt weten wat de mogelijkheden zijn dan vernemen wij dat graag van u. Inzichtelijk maken wat voor u het beste past begint immers met overleg!


Op de deurmat – december 2020

Wat?
  Direct ingaande beleggingslijfrente
Van wie?
  Dexxi
Oordeel     

 

Dexxi direct ingaande beleggingslijfrente
Na onze recente beoordeling van JOUW Pensioen (2 F’jes), vroegen veel abonnees ons of wij andere producten willen beoordelen waarbij het mogelijk is om door te beleggen met lijfrentekapitaal in de uitkeringsfase. Dat doen we graag. De Direct Ingaande Beleggingslijfrente van Dexxi, in samenwerking met Leidsche Verzekeringen, heeft een minimaal startkapitaal van € 50.000.

Ons vallen direct de ruime fiscale voortzettingsmogelijkheden op, want ook uitkeringen onder het oude regime (van voor de ‘brede herwaardering’) zijn mogelijk. Het is dan ook een traditionele verzekerde lijfrente, waardoor bij overlijden niet 100% maar 90% van het restant naar de nabestaanden gaat. U kunt kiezen uit vijf beleggersprofielen ingevuld met ETF’s (indexbeleggen) in obligaties en aandelen: van zeer defensief tot zeer offensief. De invulling met aandelen is goed wereldwijd gespreid. Bij de obligaties is voornamelijk gekozen voor euro-obligaties, waardoor het valutarisico beperkt is.

Een groot voordeel van indexbeleggen zijn de lage kosten van de ETF’s: 0,20%-0,27% (verrekend met de koers). Daar komt een all-in fee bij van 1,03% per jaar (beheer- en verzekeringskosten) en doorlopende maandelijkse kosten van € 5, dus € 60 per jaar. De totale kosten zijn 1,3%-1,4% op jaarbasis. Bij aanvang betaalt u eenmalig € 50, daarna kan kosteloos worden geswitcht. Die kosten zijn een stuk lager dan bij JOUW Pensioen.

Een probleem bij beleggen in de uitkeringsfase is de relatief korte horizon. We snappen dat de huidige magere rentes mensen in de richting van beleggen duwen, maar als dat een negatieve keuze is die niet past bij het persoonlijke risicoprofiel, moet je daar uiterst voorzichtig mee zijn. Voor (zeer) defensieve beleggersprofielen en korte uitkeringsperioden, zeg, tot 15 jaar, is een bankspaaruitkering met een vaste rente veelal een betere keuze (een combinatie met een beleggingslijfrente is natuurlijk ook mogelijk).

Speelt dat niet bij u, dan is de idee om te beleggen met je lijfrente in de uitkeringsfase op zich best interessant, waarbij u bij Dexxi passief in de index en tegen niet al te hoge kosten kunt beleggen. Maar alléén als het u past, vandaar de 3 F’jes.


Over FiscAlert
FiscAlert verschijnt tien keer per jaar en is hèt tijdschrift voor iedereen die zijn belastingen en overige financiële zaken perfect op orde wil hebben: werknemers, directeur-grootaandeelhouders, spaarders, huiseigenaren, beleggers en houders van lijfrente- en koopsompolissen. FiscAlert – de slimste tips in geldzaken!