Ga met nieuw financieel bewustzijn van start in 2022!

Alle nieuwjaarswensen zijn gedaan en voor iedereen is het weer BusinessAsUsual. We wensen u echter nóg iets. En dat is financieel bewustzijn in 2022.

Staat u dan nu op het punt om een saai en stroperig blog te lezen over euro’s en financiële planning? (Want, daar heeft u nu uiteraard ab-so-luut geen zin in: we weten het!).

We stellen u meteen gerust. We houden het bewust luchtig. Maar tegelijkertijd hopen we wel dat uw goede voornemens óók vorm krijgen in dat eerder genoemde financiële bewustzijn. Velen van u zullen in de afgelopen dagen immers hebben gezien wat in 2021 de renteopbrengst was op de eigen ‘gewone’ spaarrekening.

Oh… U hebt nog niet gekeken? Wel, dan raden we u aan om in te loggen op die spaarrekening of de laatste bijschrijvingen te checken.

Tja. Die rente-bijschrijvingen zijn niet echt om over naar huis te schrijven. Zelfs niet als u een flink aantal euro’s als positief saldo op uw spaarrekening hebt staan. Óók ú zult concluderen dat 2021 wat dát betreft niet echt een feestje was. Het was een jaar van gefronste wenkbrauwen door de enorm lage rente. Of beter gezegd: het ontbreken van rente!

Wij zeggen daarom met positieve stelligheid: dat kan beter!

Hoe?
Wel, ga beleggen.

Oké, eerlijk is eerlijk, we preken hier wel een beetje voor eigen parochie (we zijn immers een professionele beleggingsorganisatie!) maar we weten 100% zeker dat we een punt hebben. Beleggen levert immers op termijn véél meer op dan sparen. Het is een ‘ijzeren wet’ die al decennia geldt en waar financieel deskundigen het over eens zijn: dit blijft ook zo in de toekomst.

We zagen dan ook in de afgelopen jaren dat steeds meer Nederlanders hun spaarrekeningen opzegden en de stap maakten naar het beleggen. Vooral voor jongeren en studenten is beleggen intussen de gewoonste zaak van de wereld. Die weten niet eens wat een spaarrekening is! Nederlanders ontdekten in 2021 bovendien dat er eigenlijk niets spannends of engs is aan beleggen én dat u – net als bij die spaarrekening – volledige eigen regie houdt.

Hét grote verschil zit hem echter in het rendement.

Rekensommetje sparen
Stelt u zich ten eerste eens voor dat u op 1 januari 2021 (vorig jaar dus) 1.000 euro op een spaarrekening had gestort. Dan had u na 12 maanden een rentebijschrijving van ongeveer een tientje gekregen. Uw nieuwe saldo is dan 1.010 euro. (En dat is nog een optimistische schatting!).

Goed, een tientje is een tientje (beter iets dan niets?) maar… vergeet niet dat Nederland in 2021 de hoogste inflatie in bijna 40 jaar beleefde. Die was 2,7% in 2021 en zelfs 5,7% in december. Dit had als gevolg dat u voor die nieuwe 1.010 euro minder (in de winkels) kon kopen dan voor die oorspronkelijke 1.000 euro. Uw geld werd dus – zelfs met die rente-bijschrijving! – minder waard. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kosten die bij u in rekening worden gebracht voor het hebben van die spaarrekening!

Au!

Rekensommetje beleggen
Stelt u zich nu ten tweede eens voor dat u die 1.000 euro op een beleggingsrekening (bij ons) had gestort en dat u ervoor had gekozen om ‘zeer offensief’ te beleggen. Die 1.000 euro was dan gegroeid naar ongeveer 1.225 euro. (Het rendement over 2021 bleek 22,53%.).

Zelfs als u zichzelf zou zien als een neutrale belegger, dan nog had u – door te beleggen – over 2021 een rendement gehaald van 11,32%. Die 1.000 euro was dan gegroeid naar 1.113 euro!

Met andere woorden: beleggen levert méér rendement op. U ziet het in de twee rekensommetjes.

Financieel bewustzijn!
Kortom… zo aan het begin van 2022 en in het kader van de goede voornemens, is het dus écht zinvol om na te denken over die belangrijke vraag: wat doe ik met mijn spaargeld? Hoe zorg ik er voor dat ik aan het eind van het jaar een glimlach op mijn gezicht heb en dat ik de gefronste wenkbrauwen kan laten voor wat ze zijn?

Daarom is dit uw volgende stap: ontdek de leuke rekentools op onze site.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.