Geef uw kind of kleinkind een mooie start voor later

Wilt u uw kind of kleinkind een mooie start geven voor later? Open dan een beleggingsrekening bij Dexxi.

Beleggingsrekening voor minderjarige
U kunt de reguliere procedure volgen voor het aanvragen en openen van de beleggingsrekening op naam van uw kind of kleinkind. Naast de bescheiden voor de beleggingsrekening op naam van de minderjarige ontvangt u tevens een ‘document wettelijke vertegenwoordiger’. Alle documenten voor de beleggingsrekening worden ondertekend door de wettelijke vertegenwoordiger(-s), in de meeste gevallen de ouders. Als uw kind of kleinkind 18 jaar wordt kan alleen hij of zij over het geld beschikken, de rekening staat dan volledig op zijn of haar naam.

Schenken en belasting
Ouders mogen in 2016 samen €5.304 belastingvrij schenken aan een kind. Uw kind hoeft later over het geld geen schenk- of erfbelasting te betalen. Opa en oma mogen samen €2.122 per jaar schenken. Schenkt u meer in een jaar, dan betaalt u over het meerdere schenkbelasting.

Totdat het kind 18 is, wordt het bedrag opgeteld bij het ‘Box 3’ vermogen van de ouders. Op het moment dat uw kind 18 jaar wordt moet het zelf zijn vermogen in zijn of haar belastingaangifte opnemen.

Ook een volwassen kind kan die schenking belastingvrij op zijn rekening laten bijschrijven. Als u schenkt, vermindert uw vermogen en betaalt u daarover minder belasting. Als u dat elk jaar doet, kan het fiscale voordeel flink oplopen. Bovendien hoeft er over de bedragen die u nu schenkt straks geen erfbelasting betaald te worden.

Wilt u liever niet dat uw kind of kleinkind op zijn of haar 18e aan het geld kan komen? Kies dan voor beleggingsrekening op uw eigen naam om geld opzij te zetten. Nadeel is dan uiteraard dat u later waarschijnlijk schenk- of erfbelasting moet betalen.

Geïnteresseerd? Bij Dexxi kunt u al starten vanaf €100.
Hoe eerder u begint met beleggen, hoe groter de kans dat u een mooi bedrag voor uw kind of kleinkind kunt opbouwen. Wanneer u start met €100 en vanaf de geboorte tot aan de 18e verjaardag €100 per maand inlegt, kunt u al een flink vermogen van meer dan €30.000 opbouwen.

Probeer het zelf!