Tja. Het Pensioenakkoord. Wat moeten we er van denken? Wat kúnnen we er van denken? Na jarenlang onderhandelen is er een overeenkomst bereikt tussen vakbonden, werkgevers en het kabinet. U hebt het ongetwijfeld in het nieuws meegekregen. Maar ja, dat nieuws, hè…? Vorig jaar constateerden wij al dat nieuwsberichten over pensioenen soms tegenstrijdig zijn.
De grote vraag is daarom: heeft iedere Nederlander nu een eigen pensioenadviseur nodig om de beste keuze te kunnen maken? Dit pensioenakkoord lijkt namelijk mooi, maar er blijven wel degelijk nadelen verbonden aan deelname aan een pensioenfonds.
Verlaging van pensioenuitkeringen
Zo is er geen garantie – bij het huidige gesloten pensioenakkoord – dat de pensioenuitkeringen altijd worden geïndexeerd. Er blijft een reële kans dat pensioenfondsen daarom hun uitkeringen in de toekomst verlagen om aan alle pensioenregels te kunnen blijven voldoen. Dat betekent voor veel mensen onzekerheid: de pensioenuitkering kan gelijk blijven (terwijl de kosten van het levensonderhoud stijgen!). Maar uw pensioenuitkering kan ook worden verlaagd.
Eigen regie
Of u nu wel of niet bent aangesloten bij een pensioenfonds; u hebt sowieso de wens om zo veel mogelijk eigen regie te kunnen voeren. U wilt zelf ook ‘iets’ regelen. Dat ‘iets’ kan een keuze zijn om te gaan beleggen. Veel Nederlanders gingen u al voor. Daar liggen twee redenen aan ten grondslag;
- De rente op spaarrekeningen is nagenoeg 0%. Die levert letterlijk niets meer op.
- En, we zeiden het al: Nederlanders willen zo veel mogelijk eigen regie.
Deze twee argumenten gelden dus ook voor u.
Immers, als u de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, dan wilt u toch ook de dingen kunnen blijven doen die u nu ook doet. U wilt uzelf toch niet afhankelijk verklaren van de grillen van een pensioenfonds dat de uitkeringen zomaar kan verlagen? U wilt toch ook zo’n pensionado zijn die onverminderd blijft genieten…?
Kortom, zelf ook iets opbouwen, is het credo!
Fiscaal voordeel
Wat veel mensen niet weten is dat men daarbij kan profiteren van een fiscaal voordeel, als men gaat beleggen om het eigen pensioenpotje aan te vullen. Daarnaast zien wij tot onze vreugde dat het imago van ‘beleggen’ in de afgelopen jaren flink is veranderd. Beleggen is niet meer exclusief weggelegd voor mensen met een hoog inkomen. Sterker nog: ook mensen met een ‘modaal’ inkomen, beleggen! Bij ons stapt u al in voor een bedrag van 1.000 euro. Daarbij maakt het niet uit wat uw leeftijd is.
Dat het van belang is om vooral de lange termijn focus te hebben, als u gaat beleggen, zeggen we er voor de zekerheid toch bij. De beurzen gaan immers op en neer maar in de laatste tientallen jaren bleek tegelijkertijd dat het lange termijn rendement op beleggingen uiteindelijk altijd hoger was dan ‘gewoon’ sparen.
Precies daarom is beleggen een interessante aanvulling geworden voor iedereen die ook in de toekomst eigen regie wil houden en zeker niet afhankelijk wil zijn van een pensioenfonds. En zo ingewikkeld is het allemaal niet. Iedereen kan beleggen.
Conclusie?
U bent bijna uw eigen pensioenadviseur geworden, maar zorg wel dat u goed geïnformeerd of geadviseerd bent! Er gelden bijvoorbeeld speciale regels van de Belastingdienst. Informeer daarom vooraf of opstarten wel in uw voordeel is.
Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.