Heeft u als ondernemer geld over?

Zet u het geld dat u als ondernemer verdient wel voldoende aan het werk? Beleggen is een aantrekkelijke manier om ook uw zakelijke vermogen te laten groeien. Niet alleen het rendement, maar ook de belasting speelt een belangrijke rol in deze keuze.

Belegt u via uw zakelijke rekening? Of boekt u geld dat u over heeft eerst naar uw privérekening om het vervolgens te beleggen? De beste keuze is afhankelijk van de omvang van uw vermogen en de gekozen ondernemingsvorm.

Met uw zakelijke vermogen beleggen?
Als ondernemer kunt u op verschillende manieren beleggen. Uw doel is daarbij leidend, maar ook de rechtsvorm is van belang. Afhankelijk van uw bedrijfsvorm – BV of eenmanszaak – heeft u diverse opties.

Stel u heeft €50.000 aan zakelijk vermogen en u maakt 5% rendement. Dat is €2.500.

Bij een eenmanszaak (of ZZP-er) valt uw vermogen in Box 1. U betaalt dus inkomstenbelasting over uw rendement: €934 (€2.500 x 37,35%). U houdt netto €1.566 over. Indien uw bruto inkomen boven €68.508 ligt dan betaalt u €1.238 inkomstenbelasting (49,5%) en houdt u netto €1.263 over.

Belegt u in een BV dan valt uw vermogen in Box 2. U betaalt dus vennootschapsbelasting over uw rendement €412 (2.500 x 16,5%). U houdt dus €2.088 over.

Naar privé halen?
U kunt als directeur-grootaandeelhouder van een BV ook uw zakelijke vermogen naar privé halen. U betaalt dan 26,25% (2020) aanmerkelijk belang (AB) heffing in Box 2. Neemt u het rendement vanuit uw BV op dan betaalt u €548,- (€2.088 x 26,25% AB heffing) en houdt dus netto €1.540 over.

U kunt ook uw gehele zakelijke vermogen uit de BV naar privé halen en de AB heffing in één keer afrekenen. Uw privé vermogen is dan €36.875 (€50.000 x 26,25% AB heffing). U maakt nog steeds 5% rendement, dus dat is €1.844.

Particuliere beleggers
Belegt u echter als particulier dan betaalt u over de eerste €30.846 (2020) van uw vermogen helemaal geen belasting. Voor fiscaal partners geldt het dubbele bedrag. Over de rest rekent de Belastingdienst met een verondersteld – ofwel forfaitair – rendement in Box 3.

In Box 3 is het forfaitair rendement in dit geval 1,799% over €6.011 (€36.875 minus €30.846). U betaalt daar vervolgens €32 vermogensbelasting over (€108 x 30%) en houdt netto €1.811 over. Heeft u een fiscaal partner dan betaalt u in dit geval helemaal geen belasting! U houdt dus €1.844 netto over.

(Let op: dit zijn slechts grove berekeningen, er kunnen geen rechten worden ontleend)

Heeft u een oudedagsvoorziening?
Steeds meer mensen realiseren zich dat het verstandig is om tussentijds iets met de Fiscale oudedagsreserve (FOR) te doen. Als u het prettig vindt om uw oudedagsreserve ook daadwerkelijk op te gaan bouwen en buiten het bedrijf te brengen dan kunt u op ieder gewenst moment de FOR omzetten naar een Dexxi Pensioenrekening. Dat kan dus tijdens het bestaan van de onderneming maar ook bij het opheffen van de onderneming.

Ook de Oudedagsverplichting (ODV), voormalig pensioen in eigen beheer, kan gestort worden op (geblokkeerde) lijfrenterekening.

Pensioen aanvullen?
Belegt u voor een aanvulling op uw pensioen? Dan kan pensioenbeleggen ook een aantrekkelijke optie zijn. De Belastingdienst helpt dan een handje mee! Ook een bestaande lijfrentepolis, pensioenrekening of bankspaarrekening is makkelijk en snel over te zetten naar uw Dexxi Pensioenrekening.

Kies weloverwogen!
Waar het omslagpunt tussen zakelijk en privé in uw situatie ligt, is afhankelijk van de omvang van het vermogen, de belastingschaal én van het rendement dat u behaalt. Hou daarbij ook rekening dat het verschuiven van vermogen van de ene naar de andere box (‘Box hoppen’) niet altijd is toegestaan!

Raadpleeg uw financieel adviseur voor de beste keuze!

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.