Hoe nu verder?

Na vorige week, met de grootste correctie sinds de beurskrach van 1987, is duidelijk geworden dat we inmiddels echt geschiedenis aan het schrijven zijn. De beurs kan vanaf hier nog dieper zakken, maar misschien is de bodem nabij. Beleggers hebben graag houvast en grijpen daarbij terug op het verleden om te kunnen inschatten wat er nog gaat komen.

Helaas, ook de geschiedenis biedt geen duidelijke antwoorden. Sterk dalende financiële markten zijn soms kort en genadeloos, soms kunnen ze ook een paar jaar duren zoals bij de kredietcrisis in 2008 of de ‘Grote Depressie’ in de jaren dertig.

Het enige wat zeker is, is dat ergens de bodem in de markt ligt en doorgaans herstelt de beurs zich veel sneller dan de economie!


Bron: Michael Batnick
1919-1921 (Eerste Wereldoorlog en Spaanse Griep); 1929-1932 (Grote Depressie); 1961-1962 (Berlijnse Muur, Vietnamoorlog); 1973-1975 (Oliecrisis); 1987 (‘Black Monday); 1990 (Vastgoedzeepbel); 2000-2002 (‘Internet Bubble’); 2007-2009 (Kredietcrisis).

Wij moedigen beleggers aan om verder te kijken dan de huidige situatie: het is tijd om na te denken over een wereld na de crisis. Er is een grote kans op een positief scenario waarbij de ingehouden vraag, in combinatie met de monetaire en fiscale stimulansen, een versnelling van de economische activiteit en winstgroei mogelijk maakt.

Het eerste lichtpuntje
China is het eerste grote land dat de virusuitbraak deels achter zich kan laten. De Chinese economie begint weer aan te trekken en zit op 80% van voor de lock-down. De bezettingsgraad van het binnenlandse vrachtvervoer is zelfs al bijna terug op 100% en de files zijn weer terug. Ook is er weer een stijging van het aantal vastgoedtransacties. De economische cijfers in China over het eerste kwartaal zullen dramatisch zijn maar gevolgd worden door een tweede kwartaal met een mogelijke groei van meer dan 8%. De langetermijntrends voor China blijven daarmee intact.

Maak zelf uw berekening
Onze rekentools maken gebruik van verwachte rendementen (aandelen 7,5% en obligaties 3,0%) en geven u een duidelijk inzicht in de verwachtingen op de langere termijn. Sinds 1900 was het jaarlijks rendement op aandelen wereldwijd 8,1%. In de Verenigde Staten was het jaarlijks rendement sinds 1926 zelfs 10,1% voor aandelen en 5,3% voor obligaties (bron: Vanguard).

Maak zelf uw berekening

Door deze berekening te maken krijgt u een goed beeld van de mogelijkheden.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.