Hypotheekramp op komst?

Wie in de afgelopen weken het nieuws goed heeft gevolgd, weet het: de banken zijn een prikkelende campagne ‘Aflossingsblij’ gestart om huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek te stimuleren te gaan aflossen.

Want… als Nederlanders dat massaal nalaten, dan kan er – naar men verwacht – in de jaren ná 2030, met als piek ergens tussen 2035 en 2038 – een financiële ramp ontstaan. Met veel gevolgen.

Volgens De Nederlandsche Bank hebben ongeveer 1.000.000 huishoudens in Nederland namelijk een aflossingsvrije hypotheek. Misschien u ook wel? Dat betekent dat het huis niet wordt afgelost; er wordt slechts rente betaald aan de bank. Op de een of andere manier blijken veel mensen te veronderstellen dat ‘aflossingsvrij’ betekent dat het huis nooit hoeft te worden afgelost. Aflossingsblij

Financiële problemen
Maar dat klopt niet. Uiteindelijk moet het huis wel worden afgelost. Immers, als u geld leent, dan moet dat uiteindelijk wel worden terugbetaald. Als u zelf bijvoorbeeld aan iemand geld uitleent, dan neemt u ook geen genoegen met slechts de rentebetalingen, toch?

Het niet aflossen van zo veel leningen, betekent dat veel mensen uiteindelijk in de financiële problemen kunnen komen. Want op de dag dat de hypotheek afloopt, zullen velen de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt of naderen. Ze zullen minder gaan werken. Of helemaal stoppen met werken.

Maar ja, lukt het dan nog om nieuwe stevige hypotheeklasten te dragen als er letterlijk minder geld binnenkomt? U wilt er niet aan denken om op uw tachtigste te moeten bijklussen? Die ‘Veramerikanisering’ willen we toch niet in Nederland? U wilt de vrije keuze houden wat wel en wat niet te doen als u wat ouder bent geworden?

Ja, dat is best wel een rampscenario waar we eigenlijk niet aan willen denken, toch?

Een goed advies
De woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Banken gaf afgelopen weekend in het journaal daarom een goed advies. Ze zei: ‘Ga (vervroegd) aflossen, start met sparen of zet geld opzij opdat je niet in financiële problemen zult komen.’

Wij zijn het daar roerend mee eens.
Regeren is immers vooruitzien. Niets doen is geen optie meer. Ons voorstel zou dan ook zijn om te kijken of u elk jaar inderdaad iets zou kunnen aflossen; dus dat u letterlijk boetevrij een zeker bedrag aan uw bank terugbetaalt.

Maar daarnaast kunt u ook elk jaar iets opzij zetten; bijvoorbeeld op een beleggingsrekening. Dat is mooi in lijn met het advies van de Vereniging van Nederlandse Banken. Zo kunt u uw vermogen laten groeien om uiteindelijk aan uw financiële verplichting te kunnen voldoen op de dag dat uw hypotheek afloopt.

Combinaties
Er zijn uiteraard ook combinaties te maken. Aflossen. Sparen. Beleggen. Toch iets in een oude sok stoppen? Noem het maar op. Raadpleeg voor de aardigheid eens uw accountant, boekhouder of financieel adviseur waar voor u precies de kansen liggen. Want, welke keuze of combinatie realistisch is, hangt van veel factoren af. Bijvoorbeeld van uw leeftijd, de hoogte van de afgesloten hypotheek, hebt u wel of geen kinderen, uw inkomen etc etc.

De bottomline van dit blog begrijpt u ongetwijfeld: we hopen iedereen, maar met name de huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek, er bewust van te maken dat er volop mogelijkheden zijn om te anticiperen.

U zit er toch niet op te wachten om over 10 á 15 jaar in financiële problemen te komen?

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.