‘Ik beleg. Maar ik kijk nooit.’

Kent U Jelmer uit Nieuw-Vennep nog? Twee jaar geleden is hij gestart met beleggen, terwijl beleggen niet echt niet z’n ding was. Jelmer zei toen letterlijk dat hij niet de man is van de risico’s. Gelukkig had hij wel gezond verstand; hij deed zijn eerste inleg met de euro’s die hij niet direct nodig had. Als onverwacht zijn wasmachine stuk zou gaan of als hij een reparatie aan zijn auto zou hebben, dan kon hij die nog gewoon betalen.

Verstandige vent dus die Jelmer!

We kijken – anno 2019 – weer even terug met hem. En, hij komt meteen met een opvallende uitspraak: “Ik beleg. Maar ik kijk nooit op mijn beleggingsrekening.”

Wel, dat vraagt vanzelfsprekend om meer uitleg.

Goed leven
“Ik ben geen financieel genie maar ik ben me er wel zéér van bewust dat ik moet proberen iets voor de toekomst op te bouwen,” zegt Jelmer. “Ik leid nu een goed leven, ik ben zelfstandig ondernemer en heb een keurig inkomen. Uiteraard hoop ik dat ik dat goede leven kan voortzetten als ik de pensioengerechtigde leeftijd heb bereikt. Maar ja, hoe? Ik ben niet aangesloten bij een pensioenfonds. Gelukkig maar zou ik bijna zeggen, want ik lees nét iets te vaak negatieve verhalen over pensioenfondsen.”

“Beleggen werd voor mij een optie omdat ik zag dat het sparen op een gewone spaarrekening niets meer opleverde. Natuurlijk snap ik dat beleggen een zeker risico inhoudt maar tegelijkertijd is het helder dat beleggen altijd iets is voor de lange termijn. Het is precies de reden waarom ik bijna nooit inlog op mijn beleggingsrekening. Hooguit twee of drie keer per jaar. Waarom zou ik willen kijken als ik weet dat ik er toch niets mee wil doen? Ik ken mezelf. Ik zou er alleen maar nerveus van worden!”

“Ja, eerlijk is eerlijk… als ik diep in mijn hart kijk, dan ben ik tegelijkertijd toch wél een beetje nieuwsgierig. Zeker toen eind 2018 de beurskoersen daalden. Daardoor was ook mijn tot op dat moment opgebouwde vermogen iets gedaald.”

“Maar, er zijn in het verleden wel vaker koersdalingen geweest op de beurzen die zich uiteindelijk altijd herstelden. Voor mij is het nu dus niet wezenlijk relevant om te weten wat de stand van zaken is op mijn beleggingsrekening.”

Over 20 jaar…
“Ik heb namelijk een focus op de lange termijn. Over ongeveer 20 jaar bereik ik de pensioengerechtigde leeftijd. Het is van belang dat op dát moment mijn vermogen is gegroeid. Nee, dat betekent niet dat ik pas dán weer op mijn beleggingsrekening inlog. Ik maak – denk ik – een volgende keuze zo een jaar of 7 á 8 vóórdat ik de pensioengerechtigde leeftijd bereik. Misschien moet ik dan al iets gaan onttrekken om aan de fluctuaties te ontkomen. Nu dus nog niet. Want er kan nog van alles gebeuren. Ik heb immers nog zo ontzettend veel jaren te gaan.”

“Ik maak me dus absoluut geen zorgen over een daling van de beurskoersen, zoals dat eind vorig jaar gebeurde. Net zo min als dat ik enorm sta te juichen bij koersstijgingen.”

“Daarnaast vertrouw ik op de professionele vermogensbeheerders die bij Dexxi werken. Ze herbalanceren mijn ingelegde vermogen elke maand. Kortweg gezegd betekent dit dat ze ervoor zorgen dat mijn portefeuille in balans blijft. Door de schommelingen op de beurs zou het risico namelijk kunnen verschuiven,” zo besluit Jelmer. “Wel, dat trekken ze dus elke maand recht waardoor ik altijd kan blijven vasthouden aan mijn plan. En dat plan is helder: een zo groot mogelijke kans op keurig opgebouwd vermogen als ik de pensioengerechtigde leeftijd heb bereikt. De lange termijn dus.”

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.