Ik ben Joachim. Ik ben belegger.

De 44-jarige Joachim, al meer dan 10 jaar met grote bevlogenheid een ondernemer, is zich wezenloos geschrokken. Sinds enkele jaren spaart hij voor zijn pensioen via banksparen. Elk jaar zet hij het bedrag weg, dat hij fiscaalvriendelijk mag aftrekken, maar sinds hij inlogde op zijn bankspaarrekeningen, weet hij dat dit banksparen geen optie meer is.

De indringende confrontatie
Want, het levert helemaal niets op. Echt, helemaal niets… Joachim vraagt zich plots af of hij wel slim voor zijn pensioen spaart op deze wijze.

Verantwoording     
Joachim heeft in de afgelopen 5 jaar opgeteld 35.000 euro opzij gezet. De rente die hij tot nu toe daarmee heeft verworven is (slechts!) 923 euro!

Beste lezer, wij herhalen het nog maar even…. Slechts (!) 923 euro!

Joachim spreekt zichzelf serieus toe: “Hoe kan ik mezelf nog verantwoorden dat 923 euro een realistische opbouw voor mijn pensioen is, afgezet tegen de inbreng van 35.000 euro?”

Het moge duidelijk zijn dat Joachim, die in de afgelopen jaren beslist een fatsoenlijk inkomen heeft verdiend, andere keuzes moet gaan maken.

Voor hem wordt beleggen een optie. Want zelfs als hij voorzichtig belegt en dus niet kiest voor een overduidelijk offensief profiel, dan nog is hij beter af ten opzichte van banksparen.

Verstandig bouwen aan appeltje voor de dorst
Ondanks dat Joachim niet zo veel verstand heeft van beleggen, weet hij nu wel – door deze indringende confrontatie met de cijfers – dat hij serieuze stappen moet nemen om structureler en verstandiger te gaan bouwen aan zijn appeltje voor de dorst voor de toekomst.

Natuurlijk weet Joachim dat niemand precies weet wat er in de komende jaren zal gebeuren. Hoe zat het ook al weer met die bekende slogan? De resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst….

Maar duidelijk is wel dat stilzitten of niets doen geen optie is. Bovendien is Joachim ondernemer. Hij weet wat het betekent om een bepaalde mate van risico te lopen. En dus maakt hij nu een heldere keuze.

Joachim is gaan beleggen. Met volle overtuiging. Omdat hij de kans wil vergroten dat hij later ook een fatsoenlijk inkomen heeft. Werken moet zich wel lonen. Ook voor de oude dag.