Zo terugkijkend op het bewogen coronajaar 2020 is het logisch: huishoudens in Nederland gaven structureel minder geld uit in vergelijking met de jaren ervoor. Dat blijkt uit cijfers van De Nederlandse Bank maar ook het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam met soortgelijke conclusies. Ook het NIBUD constateerde dat Nederlanders – gemiddeld genomen – meer euro’s overhouden dan ‘in normale tijden’.
Begrijpelijk! Want, als het door alle coronamaatregelen niet meer mogelijk is om gezellig uit eten te gaan of een dagje ontspannen te winkelen in de stad, dan is het een simpel rekensommetje om te zien dat we daardoor meer euro’s op onze bankrekeningen zien. Ook gingen we in 2020 minder op vakantie. Of, zelfs helemaal niet! Grote – niet zo noodzakelijke – uitgaven lieten we voor wat het was.
Natuurlijk is dit vervelend voor de branches die doorgaans juist afhankelijk zijn van uw vrolijke uitgaven. We hoeven u op deze plek dan ook niet te vertellen dat er economische gevolgen zullen zijn. Maar goed, het feit blijft wel dat naar verwachting ongeveer 75% van de Nederlanders op 31 december van dit jaar concludeert dat ze er financieel redelijk tot best goed bijstaat!
Hopelijk hoort u ook bij die groep.
De vraag is echter of het verstandig is om al dat geld op een spaarrekening te laten staan.
Natuurlijk is het aannemelijk te veronderstellen dat u in 2021 méér euro’s gaat uitgeven als we de corona-ellende achter ons weten te laten en we terugkeren naar ‘Het Oude Normaal’. Een inhaalslag zal echter niet aan de orde zijn. Want, u kunt niet onbeperkt op vakantie. Ook gaat u niet twee keer op één avond uit eten. (Althans, wij doen dat niet!).
Daarom is het vanzelfsprekend om nu met gezond verstand en wat strategie de balans op te maken en te bepalen wat u kunt doen met die euro’s die u niet hebt uitgegeven.
We hebben een aantal ideeën.
1) Fiscaalvrij pensioensparen
Heel veel Nederlanders – met name ZZP’ers en flexwerkers – sparen helaas niet of nauwelijks voor hun pensioen. Hoe wrang het misschien ook klinkt; is juist de coronacrisis niet de aanleiding om die stap nu wel te maken?
Immers, de euro’s die u over hebt, kunt u storten op een geblokkeerde pensioenrekening (waardoor u over 2020 bovendien minder belasting gaat betalen!). U maakt dan eindelijk een start met het opbouwen van een verstandig appeltje voor de dorst.
Als u voor deze optie kiest, dan dient u deze keuze nog wel te maken vóór 31 december van dit jaar. Overigens kan iedereen die al is aangesloten bij een pensioenfonds óók besluiten om iets extra’s voor later opzij te zetten. Zeker gegeven het feit dat veel pensioenen niet meer worden geïndexeerd!
U kunt uw pensioentekort beperken door uw zogenaamde jaarruimte te gebruiken. Bouwde u in de afgelopen jaren minder pensioen op dan van de overheid mag? De jaarruimte die u in de afgelopen 7 jaar niet gebruikte heet reserveringsruimte.
U hebt nu nog ruim een maand de tijd om te beslissen, want als u voor uzelf dit jaar nog een fiscaal voordeel wilt creëren, dan moet u dat vóór 31 december 2020 geregeld hebben. Uiterlijk op Oudejaarsdag dient u dus uw pensioenbetaling te hebben gedaan.
Let op: open uw pensioenrekening vóór vrijdag 11 december 2020 in verband met de feestdagen.
2) Overhevelen van spaarrekening naar een beleggingsrekening
Als u al die euro’s op een gewone reguliere spaarrekening parkeert, dan weet u dat dit niets oplevert. Immers, de rente is nagenoeg 0%. Als u daarbij de inflatie optelt, dan is de onvermijdelijke conclusie dat uw geld juist minder waard wordt. Zonde!
Het loont zich dus om deze euro’s van een spaarrekening naar een beleggingsrekening over te hevelen. Zeker op de lange termijn biedt dit gunstige vooruitzichten. Overigens, u kunt altijd bij uw geld. Als u die euro’s toch privé nodig hebt, dan onttrekt u ze gewoon van de rekening.
3) Schenking aan uw (klein-)kinderen
Ouders mogen dit jaar belastingvrij 5.515 euro schenken aan hun kinderen. Veel senioren doen dit. En wij zeggen: doen! Dat vinden de kinderen vast leuk en ze zullen u er dankbaar voor zijn.
Ook Opa en Oma kunnen ervoor zorgen dat hun kleinkind een vliegende start heeft tegen de tijd dat hij of zij volwassen is. Een beleggingsrekening is mogelijk één van de beste plaatsen om financiële giften neer te zetten.
Natuurlijk stijgen en dalen beleggingen, in tegenstelling tot sparen, maar op de lange termijn kan beleggen aanzienlijk meer rendement opleveren ten opzichte van de huidige lage rente. U kunt met relatief kleine bedragen voor uw kleinkind een heel mooi bedrag opbouwen.
Gebruik onze rekentool om een goed beeld van de mogelijkheden te krijgen.
Start nog dit jaar met de belastingvrije schenking aan uw kleinkinderen van maximaal 2.208 euro! Bekijk hier hoe dat werkt.
4) Schulden afbetalen
Als u schulden hebt, los ze dan af. Want daarmee creëert u rendement! Dit is te verklaren uit het feit dat de rente op uw schuld vaak een vaststaand gegeven is.
Een kort rekensommetje: als u een schuld hebt van 2.000 euro waar de bank 10% rente op berekent, dan betekent dit dat uw schuldbedrag oploopt naar 2.200 euro als u niet aflost! (Immers, 10% van 2.000 euro = 200 euro). Door wél af te lossen, creëert u dus eigenlijk rendement voor uzelf! Geen enkele spaarrekening kan daar tegenop!
Maar… als u geen schulden hebt (gefeliciteerd daarmee!), dan hopen we dat het voor u duidelijk is dat de drie andere opties uit dit blog meteen in beeld komen.
Tot slot…
Vindt u beleggen ‘eng’? Of, weet u er nét iets te weinig van af om de stap te maken terwijl u in uw omgeving hoort dat steeds meer mensen wél de stap hebben gemaakt?
Als u deze vragen met ‘Ja’ beantwoordt, dan raden we u aan om zeker dit blog eens te lezen.
We wensen u veel wijsheid de komende weken met het nemen van het juiste besluit. Want, die overgebleven euro’s van 2020 verdienen de beste bestemming!
Bronvermeldingen:
- Veel huishoudens houden door coronacrisis geld over
- Door de coronacrisis sparen Nederlanders nog meer dan normaal.
- Spaargeld van Nederlandse huishoudens in 2020 verder gestegen
- Consumenten geven minder uit in 2020
- Op jaarbasis daalden de particuliere bestedingen met 17%
Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.