Is het erg dat jongeren niet geïnteresseerd zijn in de overgang naar een nieuw pensioenstelsel?

U leest het vast regelmatig in de kranten of u ziet het op het nieuws. Of, misschien wordt er over gesproken op verjaardagsfeestjes? Er wordt in ieder geval volop gediscussieerd over het aanstaande nieuwe pensioenstelsel in Nederland.

Toch zijn er enkele opvallende statistieken. Maar liefst negen van de tien werkende Nederlanders tussen de 20 en 40 jaar hebben nog nooit (42%) of slechts vagelijk (47%) gehoord dat we overgaan op een nieuw stelsel in dit land, zo blijkt uit een onderzoek van Motivaction.

Maar, is het erg dat deze jongeren nauwelijks geïnteresseerd zijn in deze (pensioen)vraagstukken?

Even los van de vraag of niet iedere burger gewoon ‘gemiddeld wat belangstelling zou moeten tonen’ in de diverse maatschappelijke discussies, is wél duidelijk dat jongeren vooral pragmatisch tegen de materie aankijken.

Geen gedoe dus.

Want, hoezo… pensioenstelsel?

Waarom ingewikkeld?

Daarnaast hebben we het dan nog niet eens gehad over het feit dat veel jongeren in Nederland het liefst niet bij een baas willen werken en een eigen bedrijf beginnen. Tja, dan moet je het sowieso al helemaal zelf regelen. Je eigen koers varen is dan de basis! Vraag het maar eens aan elke willekeurige ZZP’er! De meesten zijn financieel bewust bezig met hun toekomst en hebben daar verstandige keuzes in gemaakt.

Kortom, hoezo gedoe?

Eigen beleggingsrekening
U kunt in Nederland namelijk heel makkelijk een eigen beleggingsrekening (voor het eigen pensioen) openen. Dat kan in slechts een paar muiskliks, zonder dat daarbij ingewikkelde verplichtingen ontstaan.

Die beleggingsrekening is bovendien helemaal van uzelf – ja, die staat letterlijk op uw eigen naam, het is dus niet een gedeelde pensioenpot met anderen – en u hebt altijd de volledige regie over het risico dat  u wel of niet wilt nemen. Daarnaast heeft de rekeninghouder – bijvoorbeeld via superhandige dashboards met een eenvoudige inlog – altijd inzicht in hoe de opbouw van het pensioen verloopt.

En, mocht een rekeninghouder onverhoopt de pensioengerechtigde leeftijd om wat voor reden niet halen, dan gaan die euro’s terecht richting de erfgenamen. Het opgebouwde vermogen verdwijnt niet in een grote collectieve pot!

Hoera!

Gelijk hebben ze dus, die jongeren.

Dat alles geldt trouwens ook voor studenten, die al niet eens meer weten wat het begrip ‘sparen’ betekent. Voor hén is beleggen met het oog op een appeltje voor de dorst, al feitelijk de standaard.

Belastingvoordeel
Het creëren van een eigen pensioenopbouw is dus feitelijk niet zo gecompliceerd. Sterker: in Nederland kan men zelfs de maandelijkse of jaarlijkse inleg (storting) op zo’n beleggingsrekening voor het eigen pensioen, aftrekken bij de jaarlijkse opgave IB (Inkomstenbelasting). Ja, u leest het goed: slimme pensioenbeleggers (jong en oud) profiteren van een belastingvoordeel. We hebben het in andere blogs al vaker gezegd; daar bij de Belastingdienst kunnen ze het niet altijd even leuk maken, makkelijker vaak wel.

Hoewel… dít belastingvoordeel is hartstikke leuk!

Rendement
Trouwens… uit datzelfde onderzoek van Motivaction blijkt dat jongeren vooral de focus hebben op rendement. Dat vinden wij een goede zaak. Want, het is de basis voor de juiste keuzes.

Daardoor zijn wij er van overtuigd dat veel meer mensen dan we wellicht veronderstellen, wel degelijk goed nadenken over hoe hun leven er uitziet als ze ooit de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. En, hoe ze dat dan willen invullen.

Dat negen op de tien werkende Nederlanders tussen de 20 en 40 jaar nauwelijks kennis heeft van dat pensioenstelsel, betekent dus niet dat er niet wordt nagedacht over… het eigen pensioen.

In een paar muiskliks wordt de juiste keuze gemaakt…

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.