Jelmer (45) is geen beleggingsdeskundige. En toch werd hij onze ambassadeur!

Begin dit jaar spraken we met de 45-jarige Jelmer uit Nieuw-Vennep, die heel voorzichtig was gestart met beleggen bij Dexxi. Hij vertelde toen in een blog dat beleggen voor hem best een grote stap was, maar waarom hij toch die stap in het jaar 2017 durfde te nemen.

Een interessante ontwikkeling sindsdien. Zijn 70-jarige moeder gaat nu ook beleggen! Op aanraden van Jelmer.

Jelmer benadrukt wel meteen dat hij niet ‘ineens’ een beleggingsdeskundige is geworden. “Laten we maar meteen dat mogelijke misverstand uit de wereld helpen,” lacht hij. “Als ik heel veel verstand zou hebben van beleggen of als ik een ware expert zou zijn geworden, dan had ik wel een sollicitatiebrief naar Dexxi geschreven. Nee hoor… ieder z’n vak!”

Niksen op een nutteloze spaarrekening
Jelmer is gewoon een realistische zelfstandige ondernemer, die het – net als zo veel andere mensen – hartstikke zonde vindt dat zijn geld staat te niksen op een nutteloze spaarrekening met een rente die intussen al vér onder de 1% is gedaald. Jelmer heeft het bovendien altijd druk-druk-druk en dus is hij blij met de eenvoudige wijze waarop je bij Dexxi kunt beleggen.

Iedereen kan beleggen
“Hun slogan ‘Iedereen kan beleggen’ klopt wat mij betreft. Ik heb zelf geen verstand van financiële zaken. Sterker nog: elk jaar, als ik bij mijn accountant ben om de jaarcijfers van mijn bedrijf te bespreken én de belastingaangifte laat doen, dan moet mijn accountant elke keer weer tot in detail uitleggen hoe het precies zit. Als ik dan dáár vertrek en als ik het snap, dan vind ik het prima. De wijze waarop Dexxi het verhaal vertelt, bevalt me ’daarom; een kind kan de was doen. Ik zie beleggen niet veel meer dan het simpelweg één keer per jaar storten van wat euro’s op een beleggingsrekening.”

Beleggingsprofiel
“Ik weet overigens dat je begrippen als ‘beleggen’ en ‘sparen’ officieel niet met elkaar mag vergelijken. Volgens mij vindt de Autoriteit Financiële Markten daar ook wat van. Maar ik vergelijk die begrippen juist wel met elkaar. Je stort namelijk de beschikbare euro’s op een rekening (net als bij een spaarrekening), ik heb een beleggingsprofiel uitgekozen omdat er in het stappenplan op de site van Dexxi nuttige vragen werden gesteld en ik kon van start.

Bovendien beschouw ik het overzicht dat ik zie, als ik inlog, gewoon als een blik op mijn rekening. Er staat een saldo. En je ziet – zelfs ook in een grafiekje – hoe je ingelegde vermogen is gegroeid. Eenvoudiger kan het niet.”

Moeder van 70
“Zo heb ik het ook mijn moeder uitgelegd,” vervolgt Jelmer. “Mijn moeder heeft aardig wat spaargeld. Ze heeft een goed pensioen opgebouwd, samen met mijn vader. Maar ook zij vindt het eigenlijk doodzonde dat het geld op een spaarrekening niets oplevert. Ik heb haar letterlijk laten zien hoe ik tegen beleggen aankijk. En hoe het er uitziet als ik inlog. Ik hoorde mijn moeder letterlijk nog zeggen: ‘Maar wat is dan het verschil met sparen?’”

“Wel, dat antwoord bleek uiteindelijk niet zo heel ingewikkeld. Zeker op de lange termijn is het rendement gewoon hoger. Wat zeg ik? Ik had al na slechts één jaar beleggen met een bescheiden beleggingsprofiel méér rendement. Het interessante is bovendien dat het geld niet vaststaat. Dus, als ik het onverhoopt nodig zou hebben om wat voor reden dan ook; dan kan ik het geld er af halen. Je geeft je geld dus helemáál niet weg voor een periode van 10 jaar of langer. Zoals je dat hebt bij de deposito’s van banksparen.”

Vriendinnen doen het ook
“Tja, als mijn moeder het genoegen heeft om nog 20 jaar of méér te leven, dan is het dus ook voor iemand van 70 jaar een realistische optie om niet te gaan ‘sparen’ maar te gaan ‘beleggen’. Zij ziet het nu trouwens ook als sparen. Daarnaast had ze van vriendinnen bij haar tennis gehoord, dat die waren gestart met beleggen. Ze kwam dus al snel tot de conclusie dat ook mensen van 70 jaar en ouder gewoon kunnen gaan beleggen. Je bent nooit te oud om een geconditioneerd avontuur aan te gaan.”

“Ja, zegt mijn moeder nu dus: Iedereen kan beleggen!”

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.