Komt het nog wel goed?

Pffffff, wat een week op de beurs. Na 25 jaar in het vak ben ik best wel wat gewend, maar een correctie blijft nooit leuk.

Gisteren met mijn kinderen bij mijn moeder gegeten en uiteraard wordt er dan ook over beleggen gesproken. Zelf ben ik de 3e generatie ‘beursmannen’ in de familie, dus mijn moeder (77) is er ook wel bekend mee.

Maar voor mijn kinderen van 18 en 21 jaar is een correctie daarentegen relatief nieuw. Mijn dochter zei: ‘ik sta dit jaar 5% in de min’ en mijn zoon vroeg: ‘komt het nog wel goed?’ Ja, mijn hele familie belegt, ook mijn moeder, zus, neefje en nichtje.

Net als veel goede vrienden (en hun kinderen), collega’s en vele bekenden en minder bekenden en zij staan dit jaar bijna allemaal in de min. Ook mijn pensioenpotje staat dit jaar in de min, maar ik heb een meerjarenplan.

En gelukkig heeft iedereen die bij ons belegt een meerjarenplan gemaakt.

Een recent onderzoek
Ook een recent onderzoek van IFA (Index Fund Advisors) geeft u misschien wat houvast.

Wanneer u gedurende twintig jaar (1 januari 1998 t/m 31 december 2017), 5.036 handelsdagen, belegd had in de Amerikaanse S&P 500 index, dan had u een gemiddeld rendement behaald van 7,2% per jaar.

Zonder de vijf slechtste beursdagen, zou het jaarlijks rendement 9,5% zijn. Zonder de twintig slechtste beursdagen stijgt dat rendement zelfs naar 14,2%. Omgekeerd: als u in deze periode de twintig beste beursdagen eruit zou halen, dan daalt het rendement van 7,2% naar slechts 1,1%.

Helaas hebben ook wij geen glazen bol om die 20 slechtste of beste beursdagen te kunnen voorspellen, en geloof mij die bol heeft niemand, maar het geeft wel een heel duidelijk beeld dat de kans op een mooi rendement behoorlijk groot is op langere termijn.

Waarom had u ook al weer een plan gemaakt?
Laat u niet afleiden door de onrust op de financiële markten, dit soort dips horen bij beleggen. Het is nu zaak om de rust te bewaren en aan uw plan vast te houden.

Waarom had u ook al weer een plan gemaakt? Om er op terug te kunnen vallen wanneer u de goede balans tussen emotie en logica even kwijt bent of wanneer u in de verleiding komt om iets geks te doen. Daarom! Omdat er allerlei af- en verleidingen op uw pad komen. Angst, wanneer de financiële markten hard zakken, hebzucht, wanneer het (te) goed gaat.

Wat nu te doen?
De meeste beleggers blijven belegd en er wordt met grote regelmaat nieuw geld of een periodiek bedrag ingelegd. Ervaren beleggers halen hun neus op voor dit soort dips, maar bij beginnende beleggers, zoals ook mijn zoon en dochter, levert het soms knikkende knieën op.

U heeft goed nagedacht over uw doelstellingen en uitgangspunten. En uzelf de vraag gesteld waarom u wilt beleggen, hoe lang u wilt beleggen en met hoeveel u wilt beleggen. Hou vast aan uw plan!

Ook Dexxi is uw houvast en herbalanceert zonder emotie automatisch uw beleggingen. De beurs is helaas niet te sturen, het periodiek herbalanceren wel en dat loont!

Bel, mail of chat gerust als u even wilt overleggen!