Kunnen beleggers rendement voorspellen?

Vergelijk dit vraagstuk met een voetbalwedstrijd

Iedereen die belegt (bijvoorbeeld bij Dexxi!), doet dit uiteraard vanwege het rendement. Het moet iets opleveren. En met ‘iets’ bedoelen we een toename van het ingelegde vermogen. De vraag is echter of dat beoogde rendement voorspelbaar is. Met andere woorden: is tot op de komma te berekenen hoe ingelegd vermogen zich ontwikkelt over de komende jaren?

Ons antwoord op deze belangrijke vraag is: ‘Nee’. Ook wij weten niet wat bijvoorbeeld een inleg van 1.000 euro over 10 of over 20 jaar ‘waard’ kan zijn.

Van een ander aspect zijn wij echter wel overtuigd: als u het geld, dat u niet direct nodig heeft voor de dagelijkse uitgaven of als buffer voor onverwachte noodsituaties (wasmachine stuk, dure autoreparatie etc), gewoon op een spaarrekening laat staan, dan weten wij 100% zeker dat dit sowieso niets oplevert.

Nul procent rendement.

Waarom is het zo lastig om rendement te voorspellen?
Er zijn ongekend veel factoren die een rol spelen en invloed hebben op alles wat er op de beurs gebeurt. Van de politieke discussie over de Brexit, met onvermijdelijke economische consequenties, tot aan de impact die bijvoorbeeld de Amerikaanse verkiezingen eind 2020 zullen hebben. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het consumentenvertrouwen, de relaties met een land als China als wat er in de binnenlandse politiek gebeurt.

Rendement wordt bepaald door een dwarsverband van allerlei complexe en onzekere toekomstige factoren die van invloed zijn. Overigens ook positief! Laten we dat ook maar meteen in dit blog benadrukken.

Lange termijn
Feit is echter wel dat over een lange periode altijd weer is gebleken dat beleggen véél meer oplevert dan wat geld in diezelfde periode heeft gedaan op een gewone spaarrekening. Zo was 2018 zeker niet het beste beleggingsjaar. Maar de lange termijn resultaten zijn ondanks dat matige jaar tóch positief. Er is volop rendement!

Bij beleggen draait het dus altijd om de lange termijn. Daarmee bedoelen we niet een periode van slechts 2 jaar. En nee, we bedoelen ook niet een periode van slechts 5 of 8 jaar. Als we het hebben over de lange termijn dan moet u wel zeker denken aan een periode van misschien wel 15 jaar of langer.

Ajax – Juventus
Beleggen is dus onlosmakelijk verbonden met geduld en gezond verstand. En vooral ook een mindset om niet ‘in paniek’ te raken als de beurs een keer daalt. Vergelijk dit laatste eens met een voetbalwedstrijd; u zag het afgelopen week. Ajax werd vlak voor rust door een weergaloze Cristiano Ronaldo op een 0-1 achterstand gezet in de Champions’ League wedstrijd tegen Juventus.

Maar die 0-1 achterstand betekende niet een nederlaag. Want in de eerste minuut van de tweede helft werd de score gelijk getrokken door Ajax, 1-1! En, als Ajax over een paar dagen in Turijn de uitwedstrijd speelt, dan kan er zomaar gewonnen worden. U weet immers toch wat er een aantal weken geleden in Madrid gebeurde? Het rendement was er!

Kort samengevat: als het even tegenzit, dan wil dat niet zeggen dat alles meteen verloren is.

Tóch durven wij hier ook stellig te beweren dat wij wel onderbouwde inschattingen kunnen doen. Dat is ook het minste dat u mag verwachten van een professioneel vermogensbeheerder. Net zoals de coach van Ajax een goed onderbouwd gevoel heeft over hoe zijn elftal er voor staat. Beleggen is immers ons vak. Dat doen we voor duizenden klanten. Zowel met grote als kleine startbedragen.

En net als Ajax-coach Ten Hag corrigeren wij. Zo brengt Ten Hag wijzigingen aan in zijn elftal op basis van wat hij ziet en ervaart. Wij doen dat ook. Wij herbalanceren elke maand zodat uw risicoprofiel ongewijzigd blijft en dat we altijd de beste kans behouden op het gewenste rendement.

We kunnen uw rendement dus niet tot op de komma nauwkeurig voorspellen. Tegelijkertijd zijn we er van overtuigd dat beleggen voor de lange termijn altijd iets oplevert. En daarom is het verstandig om de stap te maken. Ook u. Iedereen kan beleggen.

PS – Ook als u géén Ajax-fan bent, dan hopen we uiteraard dat u begrijpt dat deze metafoor in het blog ook van toepassing is op úw eigen favoriete voetbalclub.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.