Als u dit blog onder ogen krijgt, dan weten wij vanzelfsprekend niet of u wel of geen belegger bent. Dus… of u ooit wel of niet een verstandige financiële keuze maakte. Beleggen is immers strategisch het beste alternatief om het eigen vermogen langzaam te doen laten groeien simpelweg omdat traditioneel sparen niets meer oplevert. U hebt dát ongetwijfeld al wel eens eerder in onze blogs gelezen, of in nieuwsberichten bij andere media voorbij zien komen.
Maar goed, even terug naar de kernvraag die we graag aan u willen voorleggen: hoeveel procent van de Nederlanders belegt, volgens u?
In 2020 – vorig jaar dus – telde toezichthouder AFM (Autoriteit Financiële Markten) maar liefst 160.000 nieuwe beleggers. Dat was ten opzichte van 2019 een toename van maar liefst 11%. Dat betekent heel concreet dat nu maar liefst 1,6 miljoen Nederlanders zelf investeren in aandelen en andere effecten. Als we dat vertalen naar het aantal huishoudens in ons land, dan hebben we het hier dus over één op de vijf huishoudens dat belegt.
Ongelooflijk toch?
Kijkt u eens rond bij u in de straat.
20% van uw buren belegt!
Overigens, onderzoeksbureau Kantar kwam met nog hogere cijfers. Men telde daar zelfs 1,75 miljoen Nederlanders die de (verstandige) stap namen.
Iedereen kan beleggen
Als u belegt (bijvoorbeeld bij ons, bij Dexxi), dan hoeven we u dus niet te vertellen wat de vele voordelen zijn. Echter, als u de stap nog niet heeft genomen of niet durfde te nemen, dan is nu wel hét moment aangebroken om er toch eens serieus over te gaan nadenken.
Want, de populariteit van beleggen is niet voor niets. Zeker ook omdat in de afgelopen jaren beleggen heel toegankelijk werd. Jawel: iedereen kan beleggen!
Budget!
Eerlijk is eerlijk: de coronapandemie die ons vorig jaar in maart trof, gaf een extra zetje bij veel mensen. Immers, thuisblijven was de standaard en we konden met z’n allen niet meer ons geld uitgeven op de wijze zoals we dat voorheen altijd deden. Geen restaurantbezoek. Niet meer op vakantie. Geen spontane uitgaven meer door de gesloten winkels.
Maar we verdeden onze tijd niet: veel mensen zaten langer op het internet en ontdekten dat het eigen geld – dat dus niet uitgegeven werd – veel nuttiger ‘besteed’ kon worden. Ontzettend veel Nederlanders hadden plots ‘budget’ om te gaan beleggen. Ook wij zagen het op onze site. Onze blogs over beleggen werden steeds vaker gelezen. De belangstelling groeide ongekend.
Natuurlijk telt mee dat de spaarrente in Nederland ontzettend laag is. Of beter gezegd: praktisch 0%. Dat is overigens een tendens die al jaren geleden werd ingezet. Deskundigen zijn er met z’n allen van overtuigd dat dit in de komende jaren ook niet zal veranderen.
Opbouw voor pensioen
De AFM constateerde tevens in de eigen onderzoeken dat de meeste mensen beleggen om vermogen op te bouwen. Bijvoorbeeld voor hun pensioen. (Dat kan overigens fiscaalgunstig in Nederland!) Of, als een aanvulling op een al reeds bestaande pensioenopbouw elders.
Aan de andere kant hebben ook een heleboel mensen geen specifiek doel als ze beleggen. Zeker niet op de beleggingsrekeningen waar men direct bij kan en waar men altijd – als men dat wil – de ingelegde euro’s weer aan zou kunnen onttrekken.
Prima toch?
Alles beter dan die spaarrekeningen die he-le-maal niets opleveren.
De verwachting voor de komende jaren is dan ook helder: het percentage Nederlanders dat belegt zal onvermijdelijk toenemen. En dat is een goede ontwikkeling. Voordat u het weet bent u de enige die de stap nog niet heeft gemaakt. Daarom adviseren we u eens met onze rekentools te ‘spelen’. Deze bieden een inspirerend eerste inzicht in de zoektocht naar het antwoord op de vraag hoe óók ú uw eigen vermogen langzaam kunt laten groeien.
Of download het gratis e-book ‘Succesvol indexbeleggen’ waarin we in begrijpelijke taal uitleggen hoe eenvoudig beleggen eigenlijk is. Veel leesplezier!
#IedereenIsEenBelegger
Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.