Leven van het rendement op uw vermogen

Heeft u weleens gehoord van FIRE? Dit fenomeen is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten, waar het een stuk gebruikelijker is dat werknemers zelf voor hun pensioen moeten zorgen. In Nederland wordt het pensioen vaak (deels) door de werkgever geregeld, maar onder andere door het verhogen van de AOW leeftijd en het veranderende sociale stelsel wordt FIRE ook in Nederland steeds bekender en populairder.

Het doel is om uiteindelijk een dermate hoog vermogen en dermate lage uitgaven te hebben zodat u kunt leven van het rendement op uw vermogen.

Wat is FIRE?
FIRE staat voor Financially Independent Retire Early. In de kern draait FIRE om het minimaliseren van uw uitgaven en het maximaliseren van uw inkomsten, zodat u een zo groot mogelijk gedeelte van uw inkomen kunt investeren.

Bij FIRE leeft u van het rendement op uw vermogen en komt u nooit aan uw FIRE kaptiaal. Uw vermogen is zo groot dat u eigenlijk een soort grote geldmachine heeft gecreëerd. Zolang u niet aan het startkapitaal komt, kunt u het rendement afromen en gebruiken om van te leven. Interen op uw vermogen is bij FIRE dus iets wat u te allen tijde wil voorkomen, omdat u dan eigenlijk uw geldmachine beschadigd.

Wat is het verschil met gewoon met pensioen gaan? Bij gewoon met pensioen gaan is het juist wel heel normaal om in te teren op uw vermogen en dus maken de meeste mensen hun pensioenpot helemaal op als pensionado.

Wanneer kunt u leven van het rendement op uw vermogen?
De meeste FIRE aanhangers berekenen hun startkapitaal met behulp van de 4% regel, welke is ontstaan uit de Trinity study. Deze regel gaat er vanuit dat zolang u een goed gespreide beleggingsportefeuille heeft, u elk jaar 4% aan deze portefeuille kan onttrekken, u de inflatie bij kunt houden en dat u waarschijnlijk nooit aan het startkapitaal hoeft te komen.

Op het moment dat uw vermogen 25x zo groot is als uw jaarlijkse uitgaven kunt u dus leven van het rendement op uw vermogen en bent u dus FIRE.

In theorie kunt u ook zonder te beleggen leven van het rendement op uw vermogen, maar het is wel een stuk moeilijker en uw startkapitaal zal een stuk hoger moeten zijn.

Binnen de FIRE beweging is indexbeleggen het populairste middel om vermogen op te bouwen. Er zijn ook aanhangers die liever in vastgoed investeren en op die manier een passief inkomen opbouwen, maar zij zijn wel in de minderheid omdat het natuurlijk een stuk lastiger is om een vastgoedportefeuille op te bouwen dan om elke maand een vast bedrag te beleggen.

Een alternatief is HOT
Voor heel veel mensen is FIRE een mooi idee, maar toch iets te extreem. Dat is waar HOT (Happy, Opportunity rich, Time rich) om de hoek komt kijken.

HOT verschilt van FIRE doordat geluk en kansen ook mee gewogen worden. Met een HOT pot van bijvoorbeeld twee jaar aan uitgaven kunt u gemakkelijk uw baas vaarwel zeggen als het werken niet meer bevalt of een sabbatical te nemen, maar hoeft u niet alles op alles te zetten om uw geldmachine in takt te houden.

Daarnaast is het voor veel mensen helemaal geen droom of doel om te kunnen stoppen met werken, omdat ze het heel erg leuk vinden of omdat het ze een levensdoel geeft. In dat soort gevallen heeft u minder reden én motivatie om naar FIRE toe te werken, maar kan HOT wél heel erg nuttig en aangenaam zijn.

Of u nu zo snel mogelijk wil stoppen met werken of gewoon een sabbatical wil nemen, indexbeleggen bij Dexxi kan u helpen om deze dromen waar te maken!

Een kant-en-klare duurzame oplossing
Een kant-en-klare oplossing: duurzaam, goed gespreid, lage kosten en in een paar eenvoudige stappen online beleggen. Leg maandelijks een bedrag in, geef uw beleggingen de tijd om te groeien, en wij doen de rest!

Maak geheel vrijblijvend een persoonlijk beleggingsplan.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.