Nog meer feiten over beleggen (deel 2)

Steeds meer mensen beleggen. Maar, er is tegelijkertijd een groot aantal ‘spaarders’ dat de stap niet durft te nemen. Er zijn veel vooroordelen. Feiten en meningen worden onbewust door elkaar gehaald.

Misschien hebt u al deel 1 gelezen met onze eerste serie van 5 feiten over beleggen.

In dit blog ziet u de tweede serie van 5 stellingen over beleggen. En, ook hier vragen we u: zijn ze waar of niet waar?

(TIP: Probeer eerst zelf eens te bepalen of u deze stellingen als ‘waar’ of als ‘niet waar’ beoordeelt. En scroll dan naar beneden voor onze toelichting)

Veel leesplezier!

Hier komen de stellingen:

   1. Een student mag beleggen;
   2. Als u de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, dan zijn er wettelijke beperkingen om te gaan beleggen;
   3. Als u belegt voor uw pensioenopbouw, dan kunt u profiteren van fiscale voordelen;
   4. Als u start met beleggen, dan mag u in het eerste jaar bijstorten;
   5. Het is wettelijk verplicht om een intake te hebben met de vermogensbeheerder.

Enfin, heeft u uw eigen antwoorden genoteerd?

********************************************

Hieronder geven wij onze toelichting!

  1. Een student mag beleggen
   Wij zeggen: WAAR       
   Natuurlijk mag een student beleggen. Veel studenten hebben de stap daartoe ook al gezet. Zij begrijpen dat het zich niet meer loont om geld op een ‘gewone’ spaarrekening te laten staan. De rente op die spaarrekeningen daalt en daalt. Sterker nog: die is vaak 0%. Studenten snappen heel goed dat ze interen op hun eigen geld als ze het op een gewone spaarrekening laten staan. Kortweg gezegd: studenten zijn verstandig. Ze weten dat je met beleggen niet vroeg genoeg kunt beginnen. En, er is geen enkele wettelijke beperking voor studenten om verstandig aan de eigen financiële toekomst te werken. En daar zijn wij het uiteraard mee eens!
  2. Als u de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, dan zijn er wettelijke beperkingen om te gaan beleggen
   Wij zeggen: NIET WAAR
   Er wordt (terecht!) geen enkel onderscheid gemaakt tussen mensen ouder dan 67 jaar en mensen jónger dan 67 jaar. De regels zijn voor iedereen hetzelfde. Iedereen kan beleggen. Iedereen mág beleggen. Dat pensionado’s misschien andere keuzes maken ten aanzien van het eigen beleggingsprofiel, moge duidelijk zijn. Immers, hun levensverwachting voor de lange termijn is korter – gemiddeld genomen – dan bijvoorbeeld de levensverwachting van een dertiger of veertiger. Wij hebben zelfs klanten van 75 jaar en ouder, die kort geleden zijn gestart met beleggen. Verstandige mensen, want ook voor hen geldt dat er op een ‘gewone’ spaarrekening geen enkel rendement is te halen. Net als de studenten hebben zij geconcludeerd dat ze dán interen op hun eigen vermogen.
  3. Als u belegt voor uw pensioenopbouw, dan kunt u profiteren van fiscale voordelen
   Wij zeggen: WAAR
   De overheid legt een hele grote verantwoordelijkheid bij de mensen zelf. Dat juichen wij Toe. Natuurlijk zult u op een gegeven moment AOW ontvangen (als deze regeling blijft bestaan), maar dat is geen vetpot. U zult een heleboel leuke dingen niet meer kunnen doen als uw inkomen tegen die tijd alleen maar bestaat uit de AOW. De overheid stimuleert mensen daarom om voor hun pensioen te sparen. De inleg voor uw pensioen – bijvoorbeeld door te gaan beleggen – mag dan worden afgetrokken van de inkomstenbelasting. U betaalt dus letterlijk minder belasting. Als u het opgebouwde vermogen in de toekomst wilt laten uitkeren, dan moet u op dát uitkeringsmoment afrekenen met de fiscus. U dient over die uitkering belasting te betalen maar de kans is heel groot – tegen die tijd – dat u in een lagere belastingschijf valt – omdat u bijvoorbeeld geen inkomen meer genereert uit werk of uit neveninkomsten. Bij Dexxi kan u op deze wijze voor uw pensioen opbouwen!
  4. Als u start met beleggen, dan mag u in het eerste jaar bijstorten
   Wij zeggen: WAAR (maar toch ook een beetje NIET WAAR)
   Uiteraard mag dit. U mag bij Dexxi vanaf €1.000 helemaal zelf bepalen met welk bedrag u wilt gaan beleggen. U kunt bovendien op elk moment bijstorten. Wat u maar wilt. Toch zeggen we hier nog wel het volgende: beleg alleen met het geld dat u niet direct nodig hebt. Houdt altijd een ruime persoonlijke buffer aan voor plotselinge uitgaven. Als de wasmachine kapot gaat, dan wilt u toch meteen die nieuwe wasmachine kunnen kopen?
  5. Het is wettelijk verplicht om een intake te hebben met de vermogensbeheerder
   Wij zeggen: WAAR
   Natuurlijk ligt er een grote verantwoordelijkheid bij uzelf om de juiste keuze te maken. Maar gelukkig is het verplicht een intake te hebben met de vermogensbeheerder. Wij vinden dat de keuze om te gaan beleggen 100% een zuivere, oprechte en bewuste keuze moet zijn. Niet voor niets hebben wij op onze site een helder stappenplan. We leggen u daar een aantal keuzes voor op weg naar het besluit om te beleggen. Als u dat stappenplan hebt doorlopen, en alle vragen naar eer en geweten heeft beantwoord, ontvangt u een advies van ons ten aanzien van het te kiezen Beleggingsprofiel. Dat kan allemaal online.

Beleggen is anno 2019 dus ongekend toegankelijk. Van student tot pensionado. Van de ondernemende ZZP’er tot de DGA van een groot bedrijf.

Iedereen kan beleggen. Iedereen mág beleggen.

We nodigen u van harte uit om een start te maken!

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.