Oei… ik heb even geen geld meer voor de maandelijkse inleg. Heb ik nu een probleem?

Ook wij bij Dexxi zien wat er in de wereld – en in Nederland – gebeurt. Het dagelijkse leven (van boodschappen tot energienota) wordt duurder en eerlijk is eerlijk: het is de vraag of iets van verbetering zich op korte termijn aankondigt. Er zijn namelijk best wel wat onzekerheden ontstaan voor alles wat dagelijks aan financieel gedoe op de mensen afkomt.

We snappen bovendien goed dat velen onder u zich afvragen of ze kunnen worden verplicht de maandelijkse – of jaarlijkse – inleg te blijven doen. Immers: ‘regeren is vooruitzien’.  Beleggen deed en doet u namelijk met een doel in de toekomst. Daar kunt u toch niet zomaar ‘afscheid’ van nemen?

Of, toch wel?

Wel, er is goed nieuws voor al die beleggers die nu wat krapper bij kas zitten of geen financiële ruimte meer hebben: er is namelijk geen enkele verplichting om te blijven storten op uw beleggingsrekening. U stopt of pauzeert uw maandelijkse, kwartaal- of jaarstortingen. Zo simpel is het. U hoeft dat niet eens te melden bij ons!

Dat alles is ook het mooie van beleggen bij Dexxi en raakt de kern van waar we voor staan als professionele beleggingsorganisatie: u hebt zélf regie en alle keuzevrijheid. Het is immers uw geld!

Dus, maakt u zich geen zorgen als u een pas op de plaats moet maken omdat er op financieel gebied – binnen uw eigen huishoudboekje – andere prioriteiten zijn ontstaan.

Doelstellingen in de toekomst
Aan de andere kant: we willen u ook aan het denken zetten. (Daarom bloggen we!)

Want, ondanks het feit dat er geen enkele verplichting is, is het natuurlijk wel zo dat u niet verder aan de groei van uw vermogen bouwt, als u niets inlegt. Daardoor zouden die doelstellingen in de (verre?) toekomst op een gegeven moment toch bijgesteld moeten worden. Natuurlijk kunt u – als er weer ruimte ontstaat – proberen een inhaalslag qua inleg te doen. De vraag is echter of dat lukt.

Daarom zouden we u op dit moment geheel vrijblijvend tóch willen adviseren om goed te kijken wat er nú wél mogelijk is met betrekking tot de continuïteit van uw inleg.

Pensioenopbouw
Dit geldt zeker als het gaat om uw pensioenopbouw. Want, ook in de toekomst – dus na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd – wilt u een zo comfortabel en onbezorgd (financieel) leven kunnen leiden.

U zou bijvoorbeeld daarom nu kunnen besluiten om niet meer elke maand in te leggen, maar nog maar één keer per kwartaal. Of, u halveert het bedrag dat u inlegde.

Fiscaal voordeel
Maar óók kunt u kiezen voor een ‘geblokkeerde’ pensioenrekening. U mag daar uw inleg niet van de rekening halen: het staat vast tot de datum waarop u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Het is immers voor uw pensioen bedoeld. Als u hiervoor kiest, dan creëert u een fiscaal voordeel (hoera!) want de inleg op zo’n ‘geblokkeerde’ pensioenrekening, mag u aftrekken van uw aangifte voor de inkomstenbelasting. Daardoor betaalt u nu minder belasting. En dát is natuurlijk interessant in tijden waarin alle andere dagelijkse rekeningen hoog oplopen. Slim inleggen en dan toch een beetje besparen!

Samenvattend: tijdelijk stoppen met beleggen is geen enkel probleem bij Dexxi, maar er zijn – als u dat doet – altijd financiële consequenties voor de toekomst.

Gelukkig mag u zelf bepalen wat voor u de waarde is van die financiële consequenties.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.