Over de stormen Eunice en Franklin… En, beleggen

Nou, dat was me wat in Nederland eind vorige week en het afgelopen weekend. Eerst de storm Eunice die het halve land platlegde. Of was het een orkaan? En toen kwam haar broertje Franklin er ook nog eens achteraan. Wéér een flinke storm. Maar nu vandaag – vrijdag 25 februari – is het leven gelukkig weer wat overzichtelijker: eigenlijk is het zo’n typische doodnormale koude doch winderige februari-dag. Niets bijzonders. De stormstress is voorbij.

Waarom we hierover beginnen?

Wel, Eunice en Franklin vormen een verrassende metafoor met… beleggen!

Het punt dat we maken in dit blog is feitelijk heel eenvoudig: u hoeft niet meteen in paniek te raken als alle seinen op oranje of rood staan. Of als het even lijkt tegen te zitten. Met moed, beleid en trouw kunt u de stress laten voor wat het is. In het geval van het onstuimige weer: de overheid waarschuwde volop voor het naderende weersonheil. Gelukkig anticipeerde het grootste deel van de Nederlanders prima door niet de deur uit te gaan. Er was geen reden voor collectieve paniek.

Zo werkt het dus ook met beleggen
De koersen kunnen stijgen. De koersen kunnen op een ander moment ook weer wat dalen. Allerlei gebeurtenissen in de wereld kunnen daarop van invloed zijn. En ja, soms kan er wat ‘paniek’ zijn op de beurzen waardoor het onmogelijk wordt om een scherpe goede voorspelling te doen hoe de beurskoersen zich gaan ontwikkelen. Feit: niemand weet precies wat er de volgende dag gaat gebeuren. Financiële markten vertonen op de korte termijn soms irrationele bewegingen.

Maar is dát dan reden tot grote paniek?

Welnee.

Want, als u belegt, dan kijkt u altijd naar de lange termijn. Het is per definitie een kwestie van de rust willen bewaren. Deskundigen zijn het er onafhankelijk van elkaar namelijk over eens dat, gezien over meerdere jaren vooruit, de koersen een opwaartse tendens vertonen. Dat betekent dat de groei van uw vermogen dus ook datzelfde beeld geeft. Het is een argument dat we altijd communiceren richting beginnende en nog twijfelende beleggers-in-spé: denk in jaren vooruit! Uiteindelijk komt u uit bij een positief eindresultaat.

Beleggingsprofiel
Natuurlijk moeten we hier wel eerlijk bij zeggen dat de grootte van die groei wel afhankelijk van het door u gekozen beleggingsprofiel maar dat is ook het mooie aan beleggen: u kunt uw profiel altijd aanpassen als u dat zelf wilt.

Daarnaast is er geen enkele reden om in de stress te geraken als koersen (even) dalen omdat u altijd met geld belegt dat u niet direct nodig hebt. Dit is trouwens ook iets wat we altijd tegen beginnende beleggers zeggen.

Nogmaals: geen paniek!

Want – nu een week na Eunice en Franklin – concluderen we met z’n allen dat het leven min of meer gewoon verder gaat, toch? We hebben het gedoe van de stormen al weer achter ons gelaten. Kijk bovendien vandaag eens naar buiten: het is vrijdag 25 februari en het is weer een dag zoals bijna altijd in februari. Niets bijzonders. Een beetje saai zelfs! We kijken dus weer vooruit.

Zo werkt het ook met beleggen.

Het stormt echt niet elke dag.

Sterker nog: meestal schijnt de zon!

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.