Pensioen? Zo doet u dat!

De steeds slechtere financiële situatie van de pensioenfondsen, die vaak niet eens meer kunnen compenseren voor inflatie, maakt het steeds belangrijker om eens te kijken naar de opbouw van een aanvullend pensioen.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat drie op de vijf Nederlanders geen geld opzij zetten voor hun pensioen. Een behoorlijk aantal!

Bovendien schatten de huidige dertigers hun pensioen nogal verkeerd in. Ze denken dat ze eerder met pensioen kunnen gaan, terwijl dit waarschijnlijk op hun 70e gaat zijn.

Maar er is goed nieuws. Als u ermee aan de slag gaat, kunt u prima de mogelijke tekorten opvullen.

Pensioenrekening
Een pensioenrekening is hetzelfde als een gewone bankrekening, met een eigen IBAN-nummer. Het wordt ook wel een lijfrenterekening genoemd. Op deze rekening kunt u sparen of beleggen met fiscaal voordeel.

Meer en meer mensen doen dit. Bij Dexxi zien wij een enorme toename in het aantal pensioenrekeningen!

Ingewikkeld?
Een klein beetje maar. Wat u mag inleggen van de Belastingdienst is een bedrag dat niet groter is dan uw jaarruimte. De jaarruimte is dat deel van uw inkomen dat u fiscaal vriendelijk opzij mag zetten voor uw pensioen, de zogenaamde premiegrondslag. U kunt zelf vrij eenvoudig uw jaarruimte berekenen op onze website.

Iets ingewikkelder wordt het als u in de afgelopen jaren minder pensioen heeft opgebouwd dan van de overheid mag? En gebruikte u uw jaarruimte niet of niet helemaal? Dan mag u de overgebleven ruimte alsnog gebruiken om uw pensioen aan te vullen. Dit mag tot 7 jaar terug, dit heet reserveringsruimte. Ook dit kunt u berekenen op de website van de belastingdienst.

Uw fiscale voordeel!
De inleg op uw pensioenrekening is aftrekbaar van uw bruto inkomen. Alles wat u op de pensioenrekening stort geeft u aan bij de belastingaangifte. Voor iedere €100 die u stort, krijgt u afhankelijk van uw inkomen tussen de €37 en €50 terug. Ook hoeft u geen vermogensbelasting (rendementsheffing in Box 3) te betalen over deze pensioenpot. Zo profiteert u maximaal van de fiscale voordelen!

Maak eens een berekening met onze handige rekentool.

De uitkeringsfase
Met het opgebouwde bedrag bent u verplicht een pensioeninkomen aan te kopen, waarmee het bedrag periodiek wordt uitgekeerd. Op een bepaald moment, nooit later dan 5 jaar na de AOW-ingangsdatum, mag er niet langer uitgesteld worden en moet er verplicht met de uitkering begonnen worden.

De belangrijkste uitkeringsvoorwaarden hebben wij hier voor u op een rij gezet!

Let op: het opgebouwde pensioenvermogen kan niet voor andere doeleinden worden gebruikt. Gebruikt u de ‘lijfrenterekening’ niet voor uw pensioen, dan heeft dit fiscale gevolgen en moet uw revisierente (boeterente) betalen! Vaak wordt een 2e ‘gewone’ beleggingsrekening er naast geopend, om ook vrij vermogen op te bouwen, dit kan echter alleen met netto inkomen.

Start vandaag nog
Hoe minder tijd u heeft om pensioen op te bouwen, hoe drastischer de oplossingen natuurlijk (moeten) worden.

De mens heeft van nature last van uitstelgedrag. Niet zo vreemd dat we ‘pensioen regelen’ graag voor ons uitschuiven.

Ook stellen de meeste mensen het pensioen regelen uit tot december. Voor pensioen is 31 december cruciaal om nog een fiscaal voordeel voor het betreffende jaar te creëren. En dus storten de meesten nog even snel de fiscale jaarruimte.

Het kan slimmer…
Als u weet hoeveel u vorig jaar verdiend heeft, kunt u uw jaarruimte berekenen met de jaarruimte tool van de Belastingdienst. Als u dit bedrag door 12 deelt en maandelijks inlegt, kunt u via een voorlopige teruggave direct maandelijks belastinggeld terugkrijgen van de belastingdienst.

Daarnaast spreidt u het risico door maandelijks in te leggen, wij noemen dit periodiek beleggen.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.