Dit blog schreven we specifiek voor al die mensen die nog niet beleggen maar wel in een koophuis of -appartement wonen. Lees: ze hebben geen beleggingsrekening. De reden? Ze houden niet van onzekerheden. Of… beleggen is niets voor ze omdat ze van zichzelf vinden dat beleggen gewoon niet bij ze past.
Wel, we vallen meteen met de deur in huis.
Want, u bent eigenlijk al aan het beleggen!
U hebt namelijk ooit voor bedrag X uw huidige woning gekocht, natuurlijk in eerste instantie om er plezierig te wonen. Maar ongetwijfeld ook met de onderliggende gedachte dat u de woning ooit hoopt te verkopen voor een hoger bedrag. Of dat verkoopmoment aanbreekt op het moment dat uw gezinssituatie verandert of dat u – als u wat ouder bent geworden – richting een verzorgings- of verpleeghuis moet, doet niet ter zake. U hoopt simpelweg dat u op dat verkoopmoment winst maakt.
Daarnaast investeert u op gezette tijden ook in de look and feel van uw huis. Misschien hebt u ooit een prachtige dakkapel laten plaatsen? En, het zal ons niet verbazen als u nu plannen hebt om een serre te laten aanbouwen of de tuin eens heel goed onder handen te nemen. Overigens, die prachtige nieuwe keuken die u op het oog hebt, wordt ook steeds verleidelijker…
Natuurlijk kiest u voor deze verbeteringen om nog mooier te wonen. We weten echter tegelijkertijd 100% zeker dat óók u denkt dat die investeringen de toekomstige verkoopwaarde van uw woning laten stijgen.
Niets is de mens vreemd. Niets is de woningbezitter vreemd.
Beleggen
Wat wel ‘vreemd’ is, is dat u dan ook stelt dat beleggen niets voor u is. U ziet het niet zitten – zegt u – om geld op een beleggingsrekening te storten om bijvoorbeeld pensioen op te bouwen. Of, om ooit die wereldreis te maken. Of over een x aantal jaren de kinderen te kunnen laten studeren. Gek genoeg (ja… ‘gek genoeg’!) kiest u dan voor ‘sparen’ op een gewone spaarrekening terwijl daar geen rendement op wordt gemaakt. (Ook dat weet u!).
Begrijpt u waar we naartoe willen?
Want weet u – beste lezer: u kunt het openen van een beleggingsrekening en het storten van euro’s op die rekening, dus bijna één-op-één vergelijken met het kopen van én het investeren in dat huis. Wat u deed en wat u doet!
Immers, ook het vermogen op een beleggingsrekening zal groeien. (Net als bij uw eigen woning). En ja, eerlijk is eerlijk: er zal wel eens een periode zijn dat de groei tegenvalt, net zoals dat er momenten in het leven zijn dat uw woning (toch) ‘onder water’ staat. Maar, op de lange termijn kunt u altijd een ‘plus’ verwachten. Deskundigen zijn het daarover onafhankelijk van elkaar eens.
Dus, waarom dan niet beleggen?
Het is intrinsiek – vanuit de basis – hetzelfde als het kopen van een huis. Beleggen in Nederland is bovendien heel toegankelijk. Iedereen kan beleggen! U opent gewoon die beleggingsrekening, u kiest uw beleggingsprofiel, u stort uw eerste inleg (dat kan al 100 euro zijn!) en u belegt!
Kortom… hebben we u aan het denken gezet?
Onze tip: speel eens met de leuke rekentools. Varieer uw inleg, de termijn, het gekozen beleggingsprofiel en zie wat de verwachtingen zijn.
Belangrijk naschrift:
We hebben nog wel een vraag voor al die woningeigenaren die zeggen dat ze de overwaarde van hun eigen woning zien als pensioenopbouw.
De vraag is: wáár gaat u wonen als u de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt en welke euro’s hebt u klaarliggen om dan goed te kunnen blijven leven?
Van stenen kun je toch niet eten?
Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.