Bent u verontrust door de turbulentie op de wereldwijde aandelenmarkten? Lijkt nooit het juiste moment gekomen? Met een truc kunnen dergelijke psychologische hindernissen gemakkelijk worden vermeden.
Het is niet eenvoudig om het juiste moment te vinden om de aandelenmarkt te betreden. Zelfs professionals hebben het hier moeilijk mee. Laat de huidige gebeurtenissen op de financiële markten u nu niet verontrusten of zelfs in paniek brengen. Denk in plaats daarvan op de lange termijn.
Asset Allocatie
De zogenaamde asset allocatie, oftewel de verdeling van uw beleggingen in verschillende beleggingscategorieën, is sowieso veel belangrijker voor uw beleggingssucces. Wetenschappelijke studies hebben dit keer op keer bewezen: 90 procent van het beleggingssucces wordt bepaald door de asset allocatie.
De impact van timing en aandelenselectie is dus erg klein!
Het is echter volkomen normaal dat u zich als belegger op dit moment nerveus voelt. De meeste mensen zijn van nature risicomijdend. Dit kan leiden tot ondoordachte, paniekerige reacties, die achteraf helaas niet goed blijken te zijn. Om dit probleem te omzeilen, kunt u profiteren van kostenmiddeling (ook bekend als het ‘Cost-Average Effect’).
‘Cost-Average Effect’
De strategie is eenvoudig: u koopt stap voor stap. Hierdoor hoeft u zich geen zorgen meer te maken dat u het verkeerde instap moment kiest. Het werkt overigens ook voor grotere eenmalige bedragen.
Een voorbeeld: Een belegger wil 100.000 euro op lange termijn beleggen. Ze kiest voor een asset allocatie van 50 procent aandelen en 50 procent obligaties. Maar momenteel is het sentiment onzeker. Daarom besluit ze haar investering in vier stappen over een jaar te spreiden. Aan het einde van elk kwartaal investeert ze 25.000 euro. Ze geeft zichzelf ook de vrijheid om van haar schema af te wijken als ze het gevoel heeft dat het sentiment beter wordt.
Herbalanceren
U kunt het ‘Cost-Average Effect’ verder verfijnen als u nieuwe stortingen gebruikt om de portefeuille opnieuw in evenwicht te brengen. Want tussen de verschillende instapmomenten verandert de asset allocatie van uw portefeuille door de schommelingen op de markten.
Zo kunt u elk investeringsbedrag vanaf het begin precies hetzelfde splitsen, of u kunt elke investering gebruiken om uw portefeuille weer aan te passen naar de oorspronkelijke strategische asset allocatie. Dit is wat bekend staat als ‘herbalanceren’, wat sowieso regelmatig zou moeten worden uitgevoerd door beleggers met langetermijninvesteringen.
Dexxi is graag uw automatische piloot
Dexxi neemt u het bovenstaande proces volledig uit handen. Door de processen te automatiseren is Dexxi in staat dit tegen een laag all-in tarief te doen, u betaalt dus géén transactiekosten.
- Asset allocatie: aan de hand van een aantal vragen over uw financiële situatie, risicobereidheid en voorkeur adviseren wij u een passend beleggingsprofiel en de asset allocatie die daarbij hoort. Vervolgens maakt u uw eigen voorstel waar een kant en klaar beleggingsplan uitkomt. Daarna opent u geheel digitaal makkelijk uw Dexxi beleggingsrekening.
- ‘Cost-Average Effect’: Belangrijk hierbij is het vooraf opgestelde beleggingsplan, maar u bepaalt uiteindelijk zelf hoeveel en wanneer u (bij-) stort. Op onze vaste handelsdagen investeren wij uw nieuwe storting volgens de oorspronkelijke strategische asset allocatie.
- Herbalanceren: Aan het begin van elke maand wordt uw beleggingsportefeuille automatisch geherbalanceerd en teruggebracht naar uw uitgangspunten.
Een financieel adviseur?
Als u worstelt met de vraag of u wel of niet ‘moet’ gaan beleggen, dan zijn er twee mogelijkheden. U kunt zich enerzijds laten informeren door een professioneel financieel adviseur, die weet wat kan, wat nodig is én wat voor u gerechtvaardigd is.
Dexxi werkt samen met meer dan 600 onafhankelijke financieel adviseurs. Indien u nog geen eigen financieel adviseur heeft brengen we u graag in contact met iemand in uw regio.
Of… u bent uw eigen adviseur.
Beide keuzes zijn vanzelfsprekend goed. Wat wél belangrijk is om te weten (en de financieel adviseur zal u dat ook vertellen): beleggen in Nederland is anno 2022 hartstikke eenvoudig en transparant geworden.
Lees ook: Tips (4) voor uw gesprek over beleggen
Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.