We hebben dit eerder gezien!

Het is eind oktober, het einde van een bijzonder jaar nadert. Er zullen veranderingen komen, dat is zeker!

Aandelen- en obligatiemarkten over de hele wereld zijn hard gedaald. Maar dat betekent niet dat het allemaal slechte beleggingen zijn. Financiële markten kunnen zonder onderscheid heel hard dalen. Niemand weet wanneer deze daling zal eindigen, maar ik ben ervan overtuigd dat er een einde aan komt, dus ik moedig u aan om niet in pessimisme te vervallen.

Super belegger Warren Buffett zei het het beste: wees bang als anderen hebzuchtig zijn en hebzuchtig als anderen bang zijn. Anders gezegd, sterk dalende markten zijn de vriend van beleggers, op voorwaarde dat ze kalm en geduldig blijven en zich op de lange termijn richten.

Zolang ik in deze business zit (precies 29 jaar), heb ik de markt zien omslaan van buitensporig enthousiasme naar extreem pessimisme en andersom. Tijdens mijn carrière heb ik een aantal marktschokken meegemaakt, waaronder het uiteenspatten van de technologie-zeepbel, de wereldwijde financiële crisis, COVID-19 en nu dit jaar met de oorlog in Oekraïne.

Ik schreef al eerder, 4 jaar geleden, hoe ik het mijn kinderen moest uitleggen toen mijn zoon vroeg: Komt het nog wel goed?

Met andere woorden, marktverstoringen zijn een feit.

Ik weet niet of de huidige duikvlucht (rentebubbel barst of zo) straks past in het rijtje uit het verleden van marktschokken, maar wat ik wel weet is dat elke periode van extreme daling uiteindelijk voorbijgegaan is en dat de markt weer is gaan stijgen.

Momenteel zijn veel beleggers gefocust op de waarschijnlijkheid van een recessie en meer pijn in de toekomst. Er zijn doordachte, ervaren economen en professionele investeerders en tegenwoordig zelfs finfluencers die je goed onderbouwde argumenten kunnen geven waarom deze keer anders is, waarom de economische problemen anders zijn en waarom het deze keer misschien erger wordt.

Of waarom het in de toekomst waarschijnlijk moeilijker zal zijn om goede rendementen te genereren. En de factoren die het rendement bepalen hoogstwaarschijnlijk zullen veranderen.

Maar terwijl anderen u misschien zeggen: Deze keer is het anders, is onze boodschap aan u:

We hebben dit eerder gezien!

In de loop van de tijd hebben de financiële markten een opmerkelijk vermogen getoond om te anticiperen op een betere toekomst, zelfs als het nieuws van vandaag zo slecht aanvoelt.

Hoewel niemand de toekomst kan voorspellen en geen twee marktdalingen hetzelfde zijn, zijn we hier eerder geweest en hebben geleerd hoe we kunnen overleven en bloeien markten uiteindelijk weer op.

De daling van de financiële markten creëert kansen voor beleggers die kalm blijven. Als we in tijden van stress goede beslissingen blijven nemen, kunnen de komende jaren mogelijk een sterk rendement opleveren.

Bel, mail of chat gerust als u even wilt overleggen!

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.