Nog geen week geleden was uitgebreid in het nieuws dat Nederlanders vorig jaar massaal besloten om te gaan beleggen. In totaal legden particulieren 3,8 miljard euro in Nederlandse fondsen. Dat was het hoogste bedrag in tien jaar. Samen met de investeringen van professionele beleggers, kwam de totale waarde van de inleg in fondsen voor het eerst boven de 1 biljoen euro uit.
Nou… dat is nogal wat. Je zou bijna zeggen: wie belegt er nog niet?
U misschien? Dat kan.
Want… U twijfelt om de stap te maken? Omdat u er te weinig van af weet? Of, omdat u in uw eigen omgeving nét even iets te weinig mensen kent die gestopt zijn met ‘gewoon en traditioneel sparen’ en zijn overgestapt naar het openen van een beleggingsrekening?
Zou zomaar kunnen.
Rendabeler dan sparen
Ergens snappen we uw twijfel; zeker als u (te) weinig kennis hebt over wat beleggen precies inhoudt.
Tóch vertellen we u in dit blog dat op de lange termijn de keuze voor beleggen interessanter en rendabeler is in vergelijking met dat traditionele sparen. Zeker in deze tijden want… de rente op gewone spaarrekeningen is nagenoeg 0%. Als we de inflatie meenemen in die berekening, dan betekent dit zelfs dat uw geld minder waard wordt. Als u niet belegt, dan teert u in op uw eigen vermogen!
Al decennia lang blijkt bovendien dat op de lange termijn een belegging (lees: het openen van een beleggingsrekening) meer oplevert dan die traditionele spaarrekening. Dat er enige mate van onzekerheid is, is helder. Immers, de koersen van beurzen kunnen dalen. Maar, op de lange termijn is er altijd een opgaande trend. Experts verwachten dit ook voor de toekomst.
Maar ja, hoe om te gaan met die onzekerheid?
Ons antwoord is helder: onzekerheid kun je vervangen door kennis. Onbekend maak onbemind en dús is het ónze taak om voor u een stukje van die onzekerheid weg te nemen en kennis te delen over beleggen.
We hebben een aantal zaken in de vorm van 4 stellingen op een rijtje gezet.
1). Angst (om te gaan beleggen) is onwetendheid
Als eerste deze tip: lees een aantal blogs van ‘gewone mensen’, zoals bijvoorbeeld Jelmer, die zegt bewust bezig te zijn met zijn financiële toekomst. Hij had geen verstand van beleggen, maar ooit maakte hij toch de stap. Want, uiteindelijk bleek het allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Daardoor kreeg hij zelfs het vertrouwen om elk jaar bij te storten waardoor hij nu verstandig en strategisch iets voor zijn pensioen opbouwt.
Bovendien ontdekte Jelmer dat dit in Nederland zelfs fiscaal gunstig kan! Zijn inleg trekt hij af van zijn jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting! (Hij betaalt minder belasting!)
Om uw kennis te verbreden hebben we nóg een tip: download het e-book ‘Uw individueel pensioen: 5 redenen om individueel pensioen op te bouwen!’ In makkelijke taal hebben we omschreven hoe ‘beleggen’ werkt!
2). Beleggen is wat anders dan speculeren
Speculeren levert mogelijk veel extra rendement op. Wie een paar jaar geleden in Tesla is gestapt, lacht om 8% rendement per jaar. Of neem de enorm in waarde gestegen Bitcoin. De kans bestaat dat het met Tesla of Bitcoin niet goed afloopt en dan kunnen speculanten naar hun geld fluiten.
Wie alles inzet op bijvoorbeeld een paar aandelen of één beurs, loopt een groot risico op verlies: mochten één of een paar aandelen crashen, dan trekt dit de gehele portefeuille naar beneden. Een brede spreiding over aandelen en markten beschermt tegen dat risico. Bij beleggen is het van groot belang om te spreiden!
Een goed gespreide beleggingsportefeuille levert op de lange termijn de beste verhouding op tussen rendement en risico, zo laat het verleden zien.
3). Beleggen hoeft u niet te leren
U hebt het in uw dagelijkse leven al druk genoeg. Als u verstandig uw vermogen wilt laten groeien, dan is het helemaal niet nodig dat u uitgebreide cursussen ‘beleggen’ volgt. Daar hebt u immers geen tijd voor. Het openen van een beleggingsrekening is daarentegen kinderspel en in slechts 2 kliks geregeld. En dan laat u het aan een professionele en betrouwbare beleggingsorganisatie.
Natuurlijk houdt u vinger aan de pols o.a. door middel van het overzichtelijke dashboard dat u ziet nadat u hebt ingelogd.
4). Beleggen gaat niet altijd over geld…
Misschien een verrassende stelling, maar hier staan we écht voor: beleggen gaat niet altijd over geld. Het gaat daarentegen wél over een goede voorbereiding op de toekomst.
Bijvoorbeeld met betrekking tot de opbouw van een aanvulling op het eigen pensioen. Of, voor het maken van die droomreis over 15 jaar. Zelfs als u het type bent, dat niet van de ‘risico’s’ is, dan nóg is beleggen een optie, want uiteindelijk kiest u in dát geval een bescheiden risicoprofiel. Met andere woorden: u laat uw vermogen groeien, maar u loopt weinig risico.
In die zin is ‘beleggen’ dus veilig en verantwoord. Het is echter tegelijkertijd ook heel saai. Maar dat geeft niet. Het belangrijkste is dat u zich comfortabel voelt omdat u met een verstandige blik naar de toekomst kijkt.
Goed, eerlijk is eerlijk: beleggen betekent hoe dan ook altijd wel een béétje onzekerheid omdat niemand de toekomst absoluut kan voorspellen. Maar ja, wát is wél zeker in het leven?
Tegelijkertijd echter vermindert u die onzekerheid omdat beleggen een overzichtelijke en transparante manier is van uw vermogen laten groeien. Bijsturen en aanpassen is ook eenvoudig. U hebt gewoon de regie! Daarom is het allemaal heel toegankelijk!
Zo weten we zeker dat u uiteindelijk ook zegt: “Had ik dit maar eerder gedaan!” En: “Wie belegt er nog niet?”
Kortom: Iedereen is een belegger!
Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.