Bang om te beleggen? Begin voorzichtig!

Angst is een slechte raadgever. Toch blijkt dat de meerderheid van mensen met spaargeld liever kiezen voor een spaarrekening dan voor een beleggingsrekening. Hun belangrijkste motief? Angst voor verlies van hun spaargeld. Want zo beoordelen ze het risico van beleggen.

Of dat slim is? Dat is moeilijk te beantwoorden. Of het de manier is om vermogen op te bouwen? Nee. Daarvoor is de spaarrente veel te laag.

Welk bedrag is voldoende om te gaan beleggen?
Nou is het niet eerlijk om alle spaarders over één kam te scheren. Immers hebben veel spaarders hun spaargeld gereserveerd voor onverwachte tegenvallers of sparen ze voor een duurdere aankoop. Maar er blijft nog altijd een grote groep over waarvan het spaargeld die ‘doelen’ overschrijdt.

Juist dan wordt het raadzaam om te gaan beleggen. Want zelfs met risicomijdende beleggingen is het rendement nog altijd vele malen groter dan op de spaarrekening. Wellicht is het goed te weten dat u vandaag de dag al kunt starten met beleggen vanaf enkele honderden euro’s. Ook kunt u ervoor kiezen om elke maand een bedrag toe te voegen aan uw beleggings’spaarpot’.

Voorzichtig wennen door elke maand een bedrag in te leggen
Met de opkomst van indexbeleggen is het mogelijk om uw beleggingsrisico te spreiden en met een kleine inleg mee te doen. Zo heeft Dexxi een aantal beleggingsportefeuilles opgezet die uitsluitend zijn samengesteld uit verschillende indexbeleggingen. Afhankelijk van uw beleggersprofiel kiest u voor een laag risico en beperkt rendement of voor een hoger renderend fonds met een iets hoger risico.

Het is goed te weten dat indexbeleggingen een gespreid mandje van aandelen of obligaties volgen, om de risico’s te beperken. Dankzij de geautomatiseerde verwerking zijn er geen transactiekosten en zijn de beheerkosten bovendien ongekend laag. De indexportefeuilles van Dexxi maken het mogelijk om maandelijks een klein bedrag te storten. Zo profiteert u van de rendementsvoordelen van een indexbeleggen terwijl u kunt wennen aan het beleggen. Het feit dat u elk maand ook kunt uitstappen draagt daar aan bij.

Denk na over het doel.
Wilt u beleggen om later wat meer inkomen te hebben? Dan is het verstandig om een beperkt risico te lopen. Heeft u als doel om later een leuke camper te kopen, dan kunt u wellicht kiezen voor een iets hoger risicoprofiel met een evenredig hoger rendement. Maar ook hier is uw eigen gevoel leidend. Het is in ieder geval goed om na te denken over het doel, of meerdere doelen, van uw beleggingen. Zodat u de indexportefeuilles kiest die het best bij u passen.

Start morgen.
In de wereld van het beleggen is timing soms essentieel. Vele mensen zijn dan ook voorzichtig om een ‘instapmoment’ te kiezen. Wanneer u kiest voor indexbeleggen heeft u niet te maken met de risico’s van een bedrijfsaandeel dat plots slecht presteert. Een index volgt namelijk vele aandelen of obligaties. Bovendien is het zo dat een index geautomatiseerd reageert op de rendementsontwikkeling. Wanneer de rendementen of risico’s niet meer overeenkomen met de doelen van de index, wordt automatisch gewisseld.

Daarom kunt u op elk moment instappen. Morgen kunt u dus al voorzichtig beginnen…..