We willen het in dit blog met u eens hebben over het verband tussen beleggen en psychologie. Laten we meteen beginnen met de conclusie: ja, er is een verband tussen deze twee aspecten. Beleggen heeft namelijk ook te maken met emoties.
De vraag is echter hoe u het effect van uw emoties zo veel mogelijk kunt minimaliseren in de keuzes die u maakt als u gaat beleggen. Er zijn namelijk best wel wat psychologische valkuilen. Als er bijvoorbeeld ergens in de wereld iets verschrikkelijks gebeurt, zoals een grote terroristische aanslag, dan kán dit een negatief effect hebben op de beurskoersen. We zagen dat na 9/11 in 2001. De bottomline zit in het collectieve vertrouwen dat mensen en bedrijven hebben. Of, het ontbreken daarvan. Logisch dat dit vertrouwen knakt als er iets groots – iets wereldomvattends – gebeurt; de beurskoersen dalen.
Het allerbelangrijkste is echter om juist dán rationeel te blijven, hoe moeilijk dat wellicht is.
Herstel?
Uiteindelijk is er altijd herstel. Nee, eerlijk is eerlijk: het is niet precies te voorspellen hoe het herstel verloopt en in welk tempo dat geschiedt, maar op de lange termijn, zo hebben de laatste decennia bewezen, blijken beleggers toch weer in de plus te komen.
Toen in het jaar 2008 de economische crisis begon, daalden de aandelen koersen ongekend. Dat waren lastige jaren. Maar… wat zien we nu? De koersen zijn sinds 2008 weer fors gestegen.
Met andere woorden: de markt heeft zich dus hersteld. Natuurlijk komt dit door een veelheid aan economische, financiële en maatschappelijke aan elkaar verbonden factoren maar het herstel kwam. Nee, we konden in 2009 niet precies voorspellen wannéér dat herstel zou gaan intreden maar ook hier blijkt dus dat op de middellange termijn er weer een opwaartse trend ontstond.
Het gaat dus om de mindset dat u altijd op de lange termijn moet denken.
Studie?
Moet u nu eerst een studie economie, psychologie of maatschappijleer aan de universiteit gaan volgen, om te kunnen gaan beleggen? Of, moet u zich nu inschrijven voor een beginnerscursus beleggen?
Welnee. Helemaal niet nodig. Ten eerste geloven wij in het gezonde verstand dat iedereen heeft. U weet het immers, zeker na het lezen van dit blog: beleggen is iets voor de lange termijn. Ten tweede hopen wij dat u inziet dat er partijen in de markt zijn, die voor u en uw geld zo goed mogelijk de juiste keuzes kunnen maken. Zo hebben onze medewerkers een jarenlange expertise opgebouwd in de financiële sector. Ze kennen het klappen van de zweep. Zij weten de emotie van de ratio te scheiden. Zij kennen de psychologische valkuilen.
Deze zelfde medewerkers begrepen bovendien dat beleggen toegankelijker gemaakt moest worden. Ook ‘gewone mensen’ moeten kunnen beleggen. Er is door Dexxi een overzichtelijk dashboard ontwikkeld, waardoor u – ook als beginnende belegger – met het grootste gemak vinger aan de pols houdt en precies ziet wat er gebeurt.