De 5 belangrijkste begrippen over beleggen

In dit blog hebben we de belangrijkste begrippen en definities over beleggen voor u genoteerd. Gewoon om u bij te praten en ook bij uzelf andermaal de discussie aan te zwengelen. Of u nu een beginnend belegger bent. Of wellicht al gevorderd. Of, zéér ervaren.

Het is heel verstandig om af en toe die definities weer eens door te nemen simpelweg omdat elke belegger – ook al belegt u met een inleg van slechts 1.000 euro – keer op keer bewust moet zijn en blijven van de keuzes die hij maakt.

Of, kan maken.

Hier volgen de belangrijkste begrippen:

Beleggingshorizon
Onze stelling is dat u alleen belegt met geld dat u daadwerkelijk kunt missen. Leen nooit geld van anderen om te gaan beleggen. Dus: alleen met eigen geld aan de slag. Daarbij bepaalt u de zogenaamde beleggingshorizon: dat is de periode waarin u verwacht het in te leggen geld niet voor onverwachte uitgaven nodig te hebben. De beleggingshorizon is voor iedereen heel verschillend. Die kan 3 jaar zijn. Of 5 jaar. Of 10 jaar. Of wellicht langer. U bent de enige die daar antwoord op kan geven.

Rendement
Als u gaat beleggen, dan hoopt u vanzelfsprekend dat uw inleg groeit. U verwacht op termijn een opbrengst te zien van uw belegging. Die opbrengst wordt meestal uitgedrukt in euro’s. Dus, als u 1.000 euro belegt en als dat bedrag na één jaar is gegroeid tot een bedrag van 1.100 euro, dan is het rendement 100 euro. Het rendement kan ook in een percentage worden uitgedrukt. In dit eenvoudige rekenvoorbeeld zou het rendement 10% zijn. We maken hierbij overigens wel de belangrijke aantekening dat succesvol beleggen vooral een kwestie is van meerdere jaren. Een rendementsverwachting is realistischer wanneer u dit over een paar jaar uitstrijkt.

Risico
Niemand kan de toekomst exact voorspellen. Wij ook niet. Eerlijk is eerlijk. Er is derhalve altijd een zeker ‘risico’ dat het beoogde rendement binnen de gestelde beleggingshorizon niet wordt bereikt. Het begrip ‘beleggingsrisico’ kan daarom worden gedefinieerd als de kans dat de beoogde financiële doelstelling niet wordt gehaald door gebeurtenissen die niet te voorspellen zijn. Elke belegger kan daarom zelf de enige juiste inschatting maken welk bedrag men wil beleggen. Dus, over welk bedrag wil men risico lopen.

Sparen
Sparen en beleggen zijn wezenlijk twee verschillende begrippen. Ook fiscaal en juridisch gezien. Zo kunt u een spaarrekening openen. Bijvoorbeeld banksparen. U spreekt dan voor een aantal jaren een vast rentepercentage af. Er zijn veel mensen die voor deze wijze van sparen kiezen maar… de rentepercentages voor banksparen, voor de lange termijn, zijn ongekend laag. Als u nu uw spaarbedrag voor 10 jaar vastzet, dan ontvangt u niet veel meer dan 1% rente per jaar. Jawel, u bent wel zeker van die 1%. Echter, beleggen kan meer opleveren. Zeker op de lange termijn. Bij beleggen is echter het exacte rendement niet te voorspellen. Maar ja… beleggen is toch een optie als u weet dat u de komende 10 jaar slechts 1% per jaar rendement haalt als u gaat sparen?

Beleggingsvormen
Er zijn ongekend veel mogelijkheden om te gaan beleggen. Feitelijk te veel om op te noemen. Echter, niet alle beleggingsvormen zijn even geschikt. Juist tegen al die beginnende beleggers, zeggen wij vooral: ‘Keep It Simple’. Feitelijk kunt u een eenvoudige beleggingsrekening openen waar u minimaal 1.000 euro op stort. Vanaf dat moment bent u aan het beleggen! U hoeft overigens zelf helemaal geen beslissingen te nemen; dat doen de professionals van Dexxi die elke dag de markt in de gaten houden en sowieso elke maand herbalanceren.

Wij – van Dexxi – hebben voor onze beleggers een eenvoudig ‘dashboard’ ontwikkeld waarop u heel eenvoudig kunt bijhouden hoe uw 1.000 euro zich ontwikkelt. U logt in en u weet de stand van zaken.

Conclusie?
Iedereen kan beleggen.