De juiste balans

Dexxi herweegt maandelijks alle portefeuilles. Daarmee zorgt Dexxi dat de beleggingsportefeuilles elke maand weer in evenwicht gebracht worden, zonder extra kosten.

Herbalanceren
Herbalanceren klinkt misschien wat onduidelijk, maar door een voorbeeld ziet u heel snel wat er gebeurt. Stel u begint met Euro 50.000 en u heeft een neutraal (50/50) beleggingsprofiel. U heeft dan Euro 25.000 in aandelen belegd en Euro 25.000 in obligaties belegd.

Wanneer de aandelen het echt goed gedaan hebben, stel een plus van 30%, dan is er nu Euro 32.500 in aandelen belegd. En wanneer de obligaties stabiel zijn gebleven dan is de totale beleggingsportefeuille nu Euro 57.500. De uitgangspositie is nu dus 56,5/43,5 geworden. Maar zo bent u niet gestart dus verkoopt u die 6,5% in aandelen en koopt u er obligaties mee, waardoor u weer terug op de 50/50 komt.

Het verhaal geldt uiteraard ook voor de regioverdeling binnen uw portefeuille. Vaak presteren niet alle regio’s hetzelfde in een bepaalde periode. Door te herbalanceren, verkoopt u de regio’s die het goed hebben gedaan en verschuift u naar regio’s die wat zijn achtergebleven.

Zonder emotie automatisch herbalanceren
Herbalanceren klinkt makkelijk, maar dat blijkt voor velen niet zo’n gemakkelijke beslissing. Maar denk eens heel goed na over wat dit betekent: U verkoopt posities die het erg goed gedaan hebben (hoog verkopen) en verschuift het geld richting posities die het niet heel goed gedaan hebben (laag kopen).

Andersom kan het soms beter voelen, wanneer een positie is gezakt dan wilt u graag bijkopen omdat u er in blijft geloven. Maar wanneer bereikt de markt zijn dieptepunt? Door het proces van herbalanceren te automatiseren hoeft u daar niet over na te denken.

Automatisch herbalanceren is de manier om zonder emotie te kopen op een laag niveau en te verkopen op een hoog niveau.

Maak een plan en hou je eraan
Het enige waar u goed over na moet denken als u wilt gaan beleggen zijn uw doelstellingen en uitgangspunten. Stel uzelf de vraag waarom u wilt beleggen, hoe lang u wilt beleggen en met hoeveel u wilt beleggen. Hiermee heeft u een maatstaf waarop u terug kunt vallen wanneer u de goede balans tussen emotie en logica even kwijt bent of wanneer u in de verleiding komt om iets geks te doen. Waarom? Omdat er allerlei af- en verleidingen op uw pad komen. Angst, wanneer de financiële markten hard zakken, hebzucht, wanneer het (te) goed gaat.

Met een goed plan hoeft u niet elke keer opnieuw na te denken over uw beslissing en is één van de beste manieren om de emotie uit te schakelen. In plaats van elke keer opnieuw een beslissing te moeten nemen, kunt u dit proces beter automatiseren. U bespaart uzelf een heleboel tijd en moeite. En door automatisch te herbalanceren, komt u ook niet in de verleiding om het uiteindelijk toch niet te doen.

Op het eerste gezicht klinkt dit allemaal niet echt spannend. Maar denk ook eens na wat dit betekent voor uw vrije tijd? Wat gaat u doen met al die tijd die u besteedde aan het uitpluizen van alle tips en adviezen en het in de gaten houden van al uw posities.

Dexxi is graag uw automatische piloot
Dexxi neemt u het proces van herbalanceren volledig uit handen. Elke eerste werkdag van de maand wordt uw beleggingsportefeuille automatisch geherbalanceerd en teruggebracht naar uw uitgangspunten. Door de processen te automatiseren is Dexxi in staat dit tegen een laag all-in tarief te doen, u betaalt dus géén extra transactiekosten.