Een verrassend inzicht

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat de gemiddelde jaaromzet van ZZP’ers tussen de 28.000 en 32.000 euro ligt. Jesper uit Amsterdam is ook ZZP’er; sinds 5 jaar is hij freelance fotograaf en hij haalt een jaaromzet van bijna 36.000 euro. Net iets boven het gemiddelde dus.

Jesper schreef ons dat hij werd getriggerd door een eerder blog, waarin ondernemers werden uitgedaagd om een belangrijke vraag aan hun accountant te stellen. En, die stelde hij. Want, hij had in de voorgaande jaren bij de aangifte IB gebruik gemaakt van de jaar- en reserveringsruimtes door middel van banksparen fiscaal gunstige kleine stortingen te doen voor zijn pensioen. Regeren is immers vooruitzien!

Verantwoordelijkheid
Jesper weet echter als geen ander dat banksparen niets oplevert. De rente is praktisch nul procent. De bevlogen fotograaf realiseert zich gelukkig goed dat hij over een jaar of 30, als de pensioengerechtigde leeftijd écht in zicht komt, toch een appeltje voor de dorst moet hebben.

Hij liet zijn accountant uitrekenen welke bedrag hij vorig jaar méér aan belasting had moeten betalen als hij géén gebruik had gemaakt van het fiscale voordeel door te banksparen.
Zijn accountant vertelde hem dat het om een bedrag van 1077 euro ging. Dus, als hij niet zou banksparen, dan had hij 1077 euro méér aan belasting moeten betalen….

Dit bedrag zette Jesper aan het denken. Want, een bedrag van 1077 euro was te overzien. Door vanaf nu wellicht de keuze te maken om niet te gaan banksparen, maar bijvoorbeeld te starten met beleggen, wist Jesper – en dat vertelde zijn accountant hem ook – dat hij veel verstandiger zou werken aan zijn eigen pensioenvoorziening.

Door het beschikbare bedrag nu te gaan beleggen, moet er weliswaar nú iets meer belasting worden betaald, maar de kans op een veel gunstiger financieel eindresultaat – dus een beter pensioen – is groter.

Besluit nemen
Jesper is overtuigd geraakt. Ook dit jaar moet immers weer vóór 31 december een besluit worden genomen maar hij weet het al: hij stopt met banksparen en gaat slimmer aan zijn appeltje voor de dorst werken. Jesper start met beleggen.

Heeft u wel eens aan beleggen gedacht?
Vast wel, zo vermoeden we. Ja, wellicht vindt u het ‘eng’ om aandelen te kopen en dan maar af te wachten wat er gaat gebeuren. Begrijpen we.

Maar is niets doen dan de beste optie? Daar zeggen wij in ieder geval overtuigd en volmondig ‘Nee’ op. Beleggen kan namelijk op verschillende niveaus. Voor een relatief klein bedrag kan men al instappen. Bijvoorbeeld vanaf 1.000 euro. Een mooie start om ‘beleggen’ ook gewoon te ontdekken.

Maar wij vinden ook dat beleggen duidelijk moet zijn. Zo hebben wij een helder dashboard ontwikkeld waarbij de belegger heel overzichtelijk – en daardoor begrijpelijk – op de hoogte blijft van de ontwikkelingen van zijn vermogen.

Maar zelfs een stap daarvóór zijn we al heel duidelijk. Probeer het maar eens.