Hoeveel geld kan ik opnemen?

Een onttrekkingsplan biedt een solide manier om regelmatige uitkeringen uit uw vermogen te ontvangen. Denk goed na over hoeveel u wilt onttrekken en houdt de kosten in de gaten.

Het principe is simpel: beleg uw vermogen in een gediversifieerde ETF-portefeuille en verkoop regelmatig deeltjes om aan uw kapitaalbehoeften te voldoen.

De “vier procentregel”
Voordat u een onttrekkingsplan opstelt, moet u goed nadenken over wat u wilt doen en hoe realistisch uw verwachtingen zijn. Aan de ene kant moet het kapitaal zo lang mogelijk in stand gehouden worden, maar aan de andere kant moet u er genoeg uit onttrekken om een goede levensstandaard te financieren.

Hier kan de “4%-regel” u helpen. De onderzoekers van de Trinity University in Texas hebben ontdekt dat als het opnamebedrag elk jaar vier procent van het oorspronkelijke startkapitaal bedraagt, dit voldoende is om minstens 30 jaar mee te gaan. Zij gaan hierbij uit van een rendement van vijf procent per jaar.

Tip: de vier procentregel werkt ook andersom. Als u wilt weten hoeveel u moet sparen om het gewenste bedrag elk jaar te kunnen uitkeren, hoeft u alleen de gewenste uitbetaling met 25 te vermenigvuldigen.

De volgende stap
Nadat u een bedrag heeft gekozen, is de volgende stap in het plan het verkopen van een vast bedrag of een vast aantal eenheden uit uw portefeuille. Wanneer u een vast aantal eenheden onttrekt, varieert het bedrag dat u maandelijks beschikbaar hebt. Als de koersen hoog staan, onttrekt u automatisch meer geld in dan in crisisfasen. Voor beleggers die op zoek zijn naar een vast inkomen is deze methode minder geschikt.

Als u een vast bedrag onttrekt dan berekent u het vereiste aantal stuks van uw gewenste bedrag vóór elke geplande betaling en verkoopt deze op de beurs.

Let op de kosten
Ondanks het bovenstaande voorbeeld zijn ‘echte’ onttrekkingsplannen, waar de bank automatisch maandelijkse posities voor u verkoopt, nog niet overal beschikbaar. Bij de meeste online brokers kunt u de verkopen zelf doen via de beurs, maar kan dat aardig in de papieren lopen. Op de meeste online handelsplatforms betaalt u al snel Euro 5 per aan- of verkooptransactie.

Van geval tot geval kan het zinvol zijn om niet per maand, maar per kwartaal of zelfs jaarlijks te onttrekken. Vooral voor kleine opnames zijn dergelijke aanpassingen duidelijk merkbaar. Hier zijn de kostenbesparingen vaak belangrijker dan het rendement op uw portefeuille.

Dexxi regelt het graag zonder extra kosten
Door onze all-in fee betaalt u geen extra kosten voor een onttrekkingsplan. Wij maken simpelweg een maandelijkse periodieke overboeking aan, en de rest gaat van zelf. Ook over de aantallen hoeft u zich geen zorgen de maken. Fractie-posities stellen ons in staat om slechts een fractie van een ETF, zelfs een cent, te verkopen. Zo blijft uw vermogen optimaal belegd.

Het is een baanbrekende ontwikkeling die een echt voordeel voor u biedt. Wij rekenen geen transactiekosten, herbalanceren gratis 1 keer per maand en beheren uw beleggingsportefeuille voor een all-in fee van slechts 0,8% (incl. BTW) per jaar.