Misschien heeft u de laatste 7 jaar te veel belasting betaald…

Misschien heeft u in de afgelopen 7 jaar te veel inkomsten- of vermogensbelasting betaald. Het zou zomaar kunnen! Dat alles klinkt misschien merkwaardig, maar de kans is aanwezig dat u niet optimaal hebt geprofiteerd van enkele regelingen van de Belastingdienst.

Anders gezegd: u had misschien wel een heel interessant fiscaal voordeel kunnen hebben.

Veel Nederlanders blijken niet op de hoogte daarvan, waardoor ze op jaarbasis soms wel duizenden euro’s (!) aan belastingvoordeel mislopen. Dat is overigens geen verwijt aan de Belastingdienst. Integendeel! Deze is namelijk helder in haar communicatie; de regels zijn transparant. Ze staan op verschillende plekken gepubliceerd. Sterker nog: de Belastingdienst stimuleert mensen zelfs om van deze regels gebruik te maken.

Maar ja… wie kijkt er dagelijks op de site van de Belastingdienst?

Geen eigen pensioenpotje?
In dit blog helpen we de Belastingdienst om deze regeling onder uw aandacht te brengen. Deze is met name interessant voor die mensen die in de afgelopen jaren géén eigen pensioenpotje hebben opgebouwd. Als u dat wel zou hebben gedaan (complimenten daarvoor!), dan hopen we dat u uw inleg als aftrekpost hebt opgevoerd bij uw aangifte inkomstenbelasting, waardoor u in de afgelopen jaren minder belasting heeft betaald.

Maar veel mensen sparen helaas niet voor hun pensioen. En, veel mensen weten niet dat ze hun inleg mogen aftrekken.

Bij de Belastingdienst zijn ze echter heel redelijk. Als u in de afgelopen 7 jaar ‘vergeten’ bent om op deze wijze fiscaalgunstig manier iets op te bouwen voor uw pensioen, dan kunt u nu nog met terugwerkende kracht (7 jaar dus!) gebruik maken van die eerder misgelopen fiscale voordelen.

Mooi hè?

En dan zegt de Belastingdienst notabene zelf nog dat ze het niet leuker kunnen maken.

Wel dus!

Pensioentekort
We hebben het in dit blog over de zogeheten fiscale jaarruimte. Hoe hoog dat bedrag is, wordt bepaald door uw pensioentekort. U heeft een pensioentekort als u na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd niet meer kunt leven zoals u altijd hebt gedaan.

Als u bijvoorbeeld nu twee keer per jaar op vakantie gaat, dan wilt u dat toch ook blijven doen ná uw zevenenzestigste? De vraag is tevens of u op het voortbestaan van de AOW kunt vertrouwen. Wellicht is er bij u zelfs sprake van een AOW-gat?

Regeren is dus vooruitzien. Juist voor wat betreft uw financiën. Sparen of beleggen voor uw pensioen is helemaal geen overbodige luxe. Het heeft ook te maken met het nemen van verantwoordelijkheid voor de toekomst.

De Belastingdienst begrijpt echter heel goed dat u misschien niet elk jaar in staat bent om iets voor uw pensioen opzij te leggen. Maar op het moment dat u wél weer wat euro’s beschikbaar hebt, mag u nog profiteren van eerder opgebouwde rechten over de jaarruimte; dat noemen we de Reserveringsruimte. Deze gaat tot 7 jaar terug!

Eenvoudig rekenvoorbeeld
Als u in een van de voorgaande jaren een fiscale jaarruimte had van 3.000 euro, maar daar geen gebruik van hebt gemaakt, dan mag u nu – anno 2018 (!) – nog gebruik maken van een aftrekpost van 3.000 euro, als u die 3.000 euro inzet om voor uw pensioen te sparen.

Bijvoorbeeld bij Dexxi Pensioen.

Ja, zo simpel is het.

Waarom vóór 31 december 2018 beslissen?
Vraag uw accountant of boekhouder eens wat uw Jaarruimte was in het jaar 2011. Dát bedrag uit 2011 is nu heel belangrijk geworden; u kunt namelijk nog vóór 31 december 2018 dát bedrag fiscaal aftrekbaar maken als u nu stort voor uw pensioen.

Uiteraard mag u ook meerdere Reserveringsruimtes tegelijk benutten ten behoeve van het opbouwen van uw pensioen. Alles vanaf 2011.

Let op: vanaf 1 januari 2019 kunt u géén gebruik meer maken van het mogelijk misgelopen fiscale voordeel in 2011. Vanaf dát moment is het jaar 2012 het verste jaar in het verleden waar nog een fiscaal voordeel uit mag worden gehaald.

U begrijpt het ongetwijfeld na het lezen van dit blog: bij Dexxi zijn er volop mogelijkheden om op deze wijze fiscaalgunstig manier uw pensioen op te bouwen.

We nodigen u van harte uit. Neem contact met ons op als u vragen heeft.