U maakt vast wel eens mee, dat u op een verjaardagsfeestje bent en dat u anderen met elkaar (heel interessant) hoort praten over beleggen. Zo van dat ze een ‘aandeeltje-hier’ en een ‘obligatie-daar’ hebben gekocht. Of, verkocht. U bemoeit zich maar niet met het gesprek, want beleggen is – zo denkt u – een Ver-Van-Uw-Bed-Show.
Wel, daar gaan we verandering in brengen. Want, ook u kunt beleggen!
1. Gewone mensen doen het!
Iedereen kan beleggen. Echt. Heel veel gewone mensen – zoals u! – hebben al een verstandige keuze gemaakt. Van bouwvakkers tot onderwijzers. Van freelance journalisten tot aan tandartsassistenten. En van horecamedewerkers tot aan buschauffeurs.
Beleggen is tegenwoordig verrassend toegankelijk geworden; er zijn geen ingewikkelde toelatingsgesprekken bij banken vereist om te ‘mogen’ beleggen. Het is een kwestie van een beleggingsrekening openen en klaar. U kunt van start. We herhalen het dus nog maar eens: iedereen kan beleggen!
2. U hoeft helemaal geen verstand te hebben van beleggen
Dit klinkt u misschien merkwaardig of vreemd in de oren, maar toch durven wij het hier zo te stellen: om te kunnen gaan beleggen hoeft u helemaal geen universitaire cursussen te volgen. Of allerlei boeken te lezen. Of avonden met workshops te hebben gevolgd.
U hoeft ook helemaal niet het verschil te weten tussen een aandeel of obligatie. Of, wat trackers en indexen precies doen.
3. U hoeft helemaal geen ton aan euro’s beschikbaar te hebben
Op de een of andere manier is er nog (te) vaak de beeldvorming dat u minstens een ton of meer aan euro’s over moet hebben om te kunnen beleggen. Ook daar zeggen we meteen: onzin! U kunt al vanaf 1.000 euro beleggen. Jawel, slechts 1.000 euro!
Even een rekensommetje: als we die 1.000 euro door 12 maanden delen, dan betekent dit dat u nog geen 84 euro per maand opzij hoeft te zetten om te kunnen gaan beleggen.
4. Studenten doen het!
Heel misschien hadden we dit kunnen categoriseren onder het eerste punt uit deze lijst. Maar we noemen de verstandige studenten toch even apart. Want, feit is dat juist deze jongeren al helemaal geen ‘reguliere spaarrekeningen’ meer hebben en hun beschikbare euro’s, die ze tijdens hun bijbaantjes hebben verdiend, liever op een beleggingsrekening storten.
Ja, de jeugd heeft de toekomst. Slim hoor!
5. Uw geld staat niet eeuwig vast
Velen zijn nog in de veronderstelling dat je je geld voor heel lang moet vastzetten om succesvol te kunnen beleggen. Dus, dat u er letterlijk niet meer bij kunt. We erkennen overigens meteen dat het wél verstandig is om altijd over de lange termijn na te denken, als u gaat beleggen, maar mocht u onverhoopt uw inleg terugtrekken, om wat voor reden dan ook, dan kan dat.
U kunt dus altijd bij uw geld. Het is en blijft immers uw eigen geld.
Beleggen
Op het eerstvolgende verjaardagsfeestje, praat u dus gewoon mee als het over beleggen gaat. En, als u op dat feestje constateert, dat er andere gasten zijn, die niet aan dat gesprek deelnemen, dan hebben wij er uiteraard geen bezwaar tegen als u dit blog met hen deelt.
Beleggen is géén Ver-Van-Uw-Bed-Show meer.
Uw openingszin in dat gesprek?
Iedereen kan beleggen!
Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.