De reden voor de grote verliezen in de afgelopen dagen: beleggers denken dat de rente in de VS verder verhoogd gaat worden door de Amerikaanse centrale bank.
De oplopende rente hangt samen met de toenemende inflatieangst in de VS. De werkgelegenheid in de VS bleek in januari sneller gegroeid dan verwacht. En het gaat erg goed met de Amerikaanse economie, die al sinds 2010 bezig is aan een vrijwel onafgebroken expansie. Een hogere inflatie is vaak een reden om de teugels van het monetaire beleid aan te halen. De verwachting is daardoor dat de Fed de rente in de VS mogelijk sneller en vaker gaat verhogen dan verwacht.
Al enige weken is een verkoopgolf aan de gang van Amerikaanse staatsobligaties. Daardoor gaat de rente op Amerikaanse staatsleningen omhoog en de koersen omlaag. De rente op de tienjarige staatslening stond deze week zelfs op 2,88%, het hoogste peil in vier jaar. Nog begin dit jaar stond deze rente op 2,4% procent. Steeds meer beleggers zien daarin het einde van een dalende trend die al duurt sinds 1982.
Hogere rentes op obligaties maakt beleggen in aandelen relatief minder aantrekkelijk, maar ten opzichte van de huidige rentestanden zijn aandelen nog steeds niet te duur.
Niet voorbij
De markt moet zich aanpassen en de hogere inflatie (rente) verwerken. Gelukkig ziet de toekomst er fundamenteel gezond uit en zolang deze fundamenten blijven wat ze zijn zal er ook weer een herstel komen.
Wij verwachten een wereldwijde economische groei van 3,7% – 3,9%, gelijk of iets hoger dan de groei in 2017. De bedrijfswinsten stijgen. Het producentenvertrouwen is groot en neemt nog steeds toe. De kredietverlening neemt toe en de investeringen trekken aan. De werkgelegenheid ontwikkelt zich positief en de gedaalde dollar zorgt voor een positieve impuls voor de wereldhandel. De belastingplannen van Trump zijn niet alleen maar negatief, zij zullen ook zorgen dat de Amerikaanse bedrijfswinsten sterk blijven.
Het fundament voor de economische groei in 2018 is prima. Daarbij blijven aandelen vanuit wereldwijd rendementsoptiek (dividend ten opzichte van rente) nog steeds aantrekkelijk. De recente beweging geeft vooralsnog dan ook geen aanleiding om onze asset-mix aan te passen.