Steeds meer mensen bereiken een hoge leeftijd en zijn langer vitaal en levenslustig. Goed nieuws natuurlijk. Maar het heeft ook een keerzijde. Want ouder worden kost meer geld en daar zijn onze pensioenen niet op berekend. Is ons pensioen in gevaar?
De levensverwachting in de westerse wereld is in de afgelopen vijftig jaar met ruim tien jaar toegenomen. De helft van de mensen die nu worden geboren zou zelfs honderd jaar of ouder worden. En waren grote gezinnen rond de jaren ’50 van de vorige eeuw nog normaal, is in 2014 het gemiddeld aantal kinderen per gezin slechts 1,7.
Het zijn gevolgen van de explosieve ontwikkeling van de farmaceutische industrie en de medische wetenschap. Het resultaat van deze positieve ontwikkelingen is dat in de toekomst steeds minder werkenden de pensioenen van steeds meer ouderen moeten opbrengen.
Tot enkele decennia geleden hadden pensioenfondsen genoeg extra inkomsten om slechte rendementen op te vangen, omdat er relatief meer mensen gingen werken dan dat er met pensioen gingen. Nu dat door de vergrijzing verandert, wordt de kans steeds groter dat de pensioenfondsen op termijn niet meer genoeg vermogen hebben om hoge pensioenen zoals nu gangbaar zijn uit te keren.
Besef groeit onder jongeren
Wie een goede oude dag wil hebben, moet daar rekening mee houden. En hoewel het pensioenbewustzijn in Nederland nog altijd erg laag is en pensioensparen onderaan het lijstje van spaardoelen prijkt, groeit dat besef wel. Zo geeft een relatief grote groep jongeren tot 45 jaar aan zich zorgen te maken over het pensioen. Ze willen wel sparen, maar kunnen dat niet omdat hun inkomsten en uitgaven dat niet toelaten.
Zij realiseren zich vaak niet dat maandelijks een klein bedrag wegleggen over een periode van twintig of dertig jaar een aardig kapitaal kan opleveren, waarmee bijvoorbeeld een lijfrente gekocht kan worden.
#iedereen is een belegger
U gaat (periodiek-) beleggen en bouwt zo een (aanvullend-) pensioen op. Dexxi helpt u daar graag bij!