Studiekosten

Studiefinanciering is al lang niet meer zo vanzelfsprekend als het ooit was. Ouders en vaak ook grootouders raken betrokken om de studie van kind en kleinkind mogelijk te maken.

Het studievoorschot
Er is een hoop veranderd op het gebied van studiefinanciering. Begin 2015 stemde de Eerste Kamer in om het stelsel van de studiefinanciering op de schop te nemen. De basisbeurs en de basislening zijn nu samengevoegd tot één bedrag dat studenten alleen nog kunnen lenen: het studievoorschot. Dat betekent dat de basisbeurs is verdwenen, maar dat studenten wel een hoger bedrag per maand mogen lenen.

Er staat wel wat tegenover: in plaats van 15 jaar, mag je nu 35 jaar doen over de aflossing van je schuld. Je hoeft pas te beginnen met aflossen wanneer je (meer dan) het minimumloon verdient. Overigens is je maandelijkse aflosbedrag nooit meer dan 4% van je inkomen. Je kunt er uiteraard wel zelf voor kiezen om meer af te lossen. Ook kun je vijf zogenaamde ‘jokerjaren’ inzetten: als je een financieel slecht jaar hebt, dan kun je de aflossing tijdelijk stopzetten.

Onder het oude stelsel van studiefinanciering mochten studenten niet te veel bijverdienen, anders verloren ze hun recht op de basisbeurs. Deze regel is verdwenen. Studenten die onder het nieuwe stelsel vallen, mogen dus zo veel bijverdienen als ze willen. Toch doet dat niets af aan het feit dat uitwonende en thuiswonende studenten geen gift meer krijgen van respectievelijk €286 en €103 per maand.

Studie (klein-) kinderen
Wie nog wat langer de tijd heeft voordat de (klein-) kinderen gaan studeren kan overwegen daarvoor te sparen of te beleggen. Sparen levert dezer dagen niet al te veel op, dus voor wie nog even te gaan heeft voordat er (klein-) kinderen gaan studeren, is beleggen een uitstekende optie.

U gaat (periodiek-) beleggen en bouwt zo een studiebeurs op. Dexxi is al mogelijk vanaf €1.000,-. Dexxi helpt u daar graag bij! Met onze rekentool kunt u uw beleggingsdoel in kaart brengen. Wanneer er veranderingen zijn in uw doelstellingen kunt u gemakkelijk wijzigingen aanbrengen in de termijn van uw beleggingen, bijstorten of onttrekken en uw risicobereidheid aanpassen.