Uitstellen is peperduur …

De mens heeft van nature last van uitstelgedrag. Niet zo vreemd dat we ‘pensioen regelen’ graag voor ons uitschuiven. De meeste mensen stellen het pensioen regelen uit tot december. Ieder jaar verwelkomen wij tegen het einde van het jaar meer dan 65% van de pensioenstortingen. Voor pensioen is 31 december cruciaal om nog een fiscaal voordeel voor het betreffende jaar te creëren. En dus storten de meesten nog even snel de fiscale jaarruimte.

Maar uitstellen is peperduur!

Het kan slimmer….
Als u weet hoeveel u vorig jaar verdiend heeft, kunt u uw jaarruimte berekenen met de jaarruimte tool van de Belastingdienst. Als u dit bedrag door 12 deelt en maandelijks inlegt, kunt u via een voorlopige teruggave direct maandelijks belasting geld terugkrijgen van de belastingdienst. Daarnaast spreidt u het risico door maandelijks in te leggen, wij noemen dit periodiek beleggen.

Hoe duur is uitstellen?
Eén jaartje uitstellen kan – afhankelijk van uw leeftijd – tot zo’n 5 tot 10 procent minder pensioen leiden. En vijf jaar wel zo’n 30 procent!

Als u vanaf uw 30 ste begint met €1.000, maandelijks €250 inlegt en 6,15 procent (Offensief beleggingsprofiel) rendement behaald, dan levert dat een pensioenvermogen van circa €425.000 op.

Begint u vijf jaar later, dan is dat maar liefst €123.000 – oftewel 29% – minder, terwijl maar €15.000 minder is ingelegd.

Als u nog eens vijf jaar wacht bouwt u nog maar €211.000 pensioenvermogen op. Tien jaar later beginnen scheelt dus meer aan de helft aan pensioen!

Te laat beginnen is dus peperduur…

Bereken hoeveel uitstellen kost
Hoeveel geld uitstellen kost is afhankelijk van uw leeftijd en inleg. Onze pensioenindicator geeft een helder overzicht en berekent meteen uw verwachte pensioenuitkering.