Vrije keuze of niet?

Iedereen die ooit op vakantie is geweest in de Verenigde Staten, herkent het volgende fenomeen ongetwijfeld. We hebben het over senioren, die vaak al de 80 of de 90 jaar (!) zijn gepasseerd en in een supermarkt bij de kassa elke dag de klant helpen om de boodschappen in te pakken…

Voor ons is dat confronterend. Het is een schrikbeeld. Want, deze oudere mensen hebben een dergelijke job keihard nodig om financieel te kunnen overleven. Als ze dit baantje niet zouden nemen, dan hebben ze letterlijk geen geld om hun huur te betalen. Of de kosten voor medische verzorging te kunnen ophoesten. In de Verenigde Staten zijn de collectieve (pensioen)voorzieningen minder goed geregeld dan in Nederland.

Immers, hier hebben wij de AOW.

Niet achterover leunen
Maar… toch kunnen we in Nederland niet achterover leunen. Nadrukkelijk niet! Ontzettend veel mensen sparen namelijk niets voor hun pensioen. Je ziet dat met name bij ZZP’ers en andere ondernemers, die te gemakkelijk vertrouwen op de mogelijke toekomstige verkoop van hun bedrijf. (Dat kan overigens flink tegenvallen, de onderneming als pensioenpotje is géén zekerheid!).

Maar ook werknemers die via hun werkgever niet zijn aangesloten bij een pensioenfonds, lopen een zeker financieel risico. Of al die andere Nederlanders die een zgn. ‘pensioengat’ hebben.

Afschaffing AOW?
De grote vraag is in hoeverre in de toekomst de AOW in stand blijft. Nee, wij verwachten niet dat deze binnen 10 jaar volledig wordt afgeschaft. Maar ja, hoe ziet de AOW er uit over 20 jaar? Of over 25 jaar? Niemand kan het voorspellen maar feit is dat we in Nederland langzaam toegroeien naar een individuele verantwoordelijkheid. Van iedereen wordt verwacht dat ze meer en meer zélf gaan regelen.

Veramerikanisering
Feitelijk zien we nu al die confronterende ‘veramerikanisering’ in Nederland.

Steeds meer ouderen, die de pensioengerechtigde leeftijd zijn gepasseerd, ‘moeten’ nog bijklussen voor een financiële aanvulling op hun AOW. Of, voor een extraatje boven op hun te kleine pensioen. We zien veel zeventig-plussers die bijvoorbeeld als taxichauffeur voor sociale instellingen rijden. Of, wat te denken van oudere dames die nog schoonmaakwerk doen? Wist u dat maar liefst 12% van de ouderen moet blijven werken om financieel te kunnen overleven? En, dit percentage zal verder stijgen.

De grote vraag is hoe u úw toekomst ziet. Moet u na uw lange werkende leven nog ‘noodgedwongen’ ergens anders aan de slag? Kunt u financieel overleven na uw zevenenzestigste?

Vrije keuze?
Begrijpt u ons overigens niet verkeerd: er is he-le-maal niets mis mee als ouderen blijven werken. We zouden zelfs sociaal-maatschappelijke voordelen kunnen benoemen.

Het gaat er echter om of het een vrije keuze is. Met andere woorden: hoe creëert u nu – anno 2017 – een modus waarin u voor uzelf de kans vergroot dat u daadwerkelijk een vrije keuze hebt als u de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt.

Ja. Daar willen we u serieus mee aan het denken zetten.

Ons advies? Anticipeer op die oude dag. Er zijn mogelijkheden voor iedereen. Hebt u wel eens aan beleggen gedacht? Het kan al met een inleg vanaf 1.000 euro!