Wat gebeurt er als de spaarrente onder de 0% daalt?

U constateert het ongetwijfeld ook; de rente op de gewone spaarrekening blijft maar dalen. Velen van u zullen waarschijnlijk in de afgelopen weken weer die automatische e-mailberichten van o.a. de banken hebben ontvangen, dat de rente op spaarrekeningen andermaal een aantal tiende procentpunten is gedaald. De meeste banken zitten al dicht tegen de 0%.

Wij weten zeker dat u zich vertwijfeld afvraagt wat er precies gebeurt als de spaarrente daadwerkelijk onder de 0% komt…

Voor zover wij dit konden terugzoeken en nagaan, is dit een situatie die in Nederland niet eerder is voorgekomen. Maar, de resultaten uit het verleden zijn natuurlijk geen garantie voor de toekomst. Het is in theorie – en zeker ook in de praktijk – wel degelijk mogelijk dat de rente op spaarrekeningen daadwerkelijk negatief wordt.

Wat gebeurt er dan?
Is moeilijk te zeggen. Los van de grote maatschappelijke discussie die zal ontstaan, vermoeden wij dat u letterlijk een factuur gaat ontvangen van de bank met het verzoek om te betalen voor het feit dat u uw spaargeld bij de bank heeft gestald. Of, in plaats van een maandelijkse of jaarlijkse rentebijschrijving op uw rekening, wordt er letterlijk (automatisch!) een bedrag van uw rekening afgeschreven. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kosten die men sowieso al moet betalen voor het voeren van een spaar- of bankrekening.

U betaalt dus in plaats van dat u iets ontvangt. Wij schatten in dat u daar niet blij mee bent. Maar, wat is dan het alternatief?

Alles onder een matras?
Natuurlijk kunt u uw geld van de bank halen en dat thuis in een kluisje of in een oude sok onder een matras verstoppen. Maar, dat raden wij te allen tijde af. Er zijn al recente voorbeelden in het nieuws geweest dat dit juist heel verkeerd kan aflopen. Met veel verdriet tot gevolg. Dat gunnen we niemand.

U moet dus eigenlijk op zoek naar een goed en betrouwbaar alternatief. Maar ook naar een begrijpelijk alternatief. Het moet ook allemaal niet al te ingewikkeld worden. Daarom onze vraag aan u…. Hebt u wel eens overwogen om te gaan beleggen?

Als u bereid bent meer risico te nemen, dan kan beleggen* een alternatief zijn.

Beleggen?
Zo ja, dan hopen wij natuurlijk dat u al eens eerder kennis met ons hebt gemaakt en dat u de stap overweegt om een eerste storting te gaan doen.

Maar als u nog nooit over dit thema hebt nagedacht, dan hopen wij u vanaf nu te motiveren om daar serieus over na te denken. Praat er eens over met mensen in uw omgeving. Google wat rond. Of, kijk op onze website.

Beleggen kan namelijk al vanaf 1.000 euro. Bovendien hebt u zelf de keuze of u weinig risico wilt nemen of misschien juist heel veel. U bepaalt uw eigen beleggingsprofiel.

Als u belegt, dan kunt u – mocht dat onverhoopt nodig zijn – uw geld gewoon weer van uw beleggingsrekening halen. Makkelijk hè?

We zijn er 100% van overtuigd dat ook u na een oriëntatie het volgende zal concluderen: iedereen kan beleggen.

Waarom wachten?
Wacht u alstublieft niet op het moment dat de rente op spaarrekeningen onder de 0% daalt. Natuurlijk is het interessant om te onderzoeken wat er dán precies gebeurt, maar waarom zou u daar op wachten?

Misschien heeft u met de kerstdagen wat tijd om daar over na te denken.

Team Dexxi wenst u in ieder geval hele prettige feestdagen!

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.