Wat gebeurt er als ik 67 ben?

Overweegt u te gaan beleggen en bent u benieuwd naar verhalen uit de praktijk? Laat u inspireren door ervaringen en tips van anderen.

Wat gebeurt er als ik 67 ben? 

Kan ik dan nog wel genieten van het leven?

De 54-jarige Marius, werkzaam als interim-manager bij de overheid, is een grote optimist. Maar als hij denkt aan zijn pensioen, dan maakt hij zich toch enige zorgen. Sterker nog: hij ligt wel eens wakker van die toekomst. Aan pensioensparen heeft hij namelijk nooit aandacht besteed…

Marius is een levensgenieter. Hij houdt van een wijntje en lekker tafelen in een goed restaurant, hij gaat altijd op wintersport, in de zomer doet hij wat avontuurlijks.

Is Marius dan een dikke grootverdiener? Nee, zeker niet. Hij heeft het niet slecht, maar hij is nog lang niet binnen. Er moet gewoon gewerkt worden voor de centen. Maar ja, dat pensioen hè. Dat inkomen in de toekomst…

‘Wat gebeurt er met me als ik 67 ben?’ zo vraagt hij zich regelmatig af.

Genoeg pensioen?

Marius twijfelt of hij al genoeg pensioen heeft opgebouwd. Zeker in de eerste jaren van zijn ondernemerschap, dacht hij er niet aan. Hij kon zich in die beginperiode zelfs niet een premiebetaling verloorloven. Net zoals de meeste startende ondernemers.

Nu hij al 7 jaar een consultant is, is hij er toch van overtuigd geraakt dat hij ‘iets’ moet doen om te kunnen blijven genieten als hij de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Want stel je toch eens voor dat de AOW wordt afgeschaft.

Uitgesteld belasting betalen

Uiteraard weet Marius, dat hij kan banksparen. Of dat hij een lijfrentepremie kan kiezen. En… dat hij dáár nú een fiscaal voordeel van geniet. Echter, als dat geld op de einddatum vrijvalt, dan moet hij er op dat moment tóch belasting over betalen. Uitgestelde belasting dus.

Regeren is…

‘Als ik met pensioen ben, dan wil ik nog steeds in de winter heerlijke skitochtjes maken, met mijn vrienden. Als ik met pensioen ben, dan wil ik nog steeds leuke dingen kunnen doen. En dús moet er wat gebeuren. Regeren is vooruitzien!’ zo spreekt Marius zichzelf serieus toe.

Is beleggen dan een optie?

Hij twijfelt. Door 7 jaar geleden zijn baan op te zeggen en voor zichzelf te beginnen, heeft hij in ieder geval bewezen dat hij risico durft te nemen. Wel afgewogen. Geen roekeloze keuzes. Dus, daarom is beleggen toch iets wat bij Marius past. Juist bij Marius.

Immers, gewoon sparen op een spaarrekening of een jaarlijkse inleg via banksparen, levert niets meer op. Dat kost alleen maar geld omdat de rente zo laag is.

Marius gaat het proberen. Want, zo is zijn conclusie: ik wil hoe dan ook blijven genieten van het leven. Maar daar moet ik wel op anticiperen. De tijd is er voor. Beleggen wint het van sparen. Dat is geen roekeloze keuze. Dat is gezond verstand.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.